BiH

Šta ekonomski eksperti očekuju od novog saziva Savjeta ministara BiH

Šta ekonomski eksperti očekuju od novog saziva Savjeta ministara BiH
Foto: Nedžad Uglješa | Šta ekonomski eksperti očekuju od novog saziva Savjeta ministara BiH

​BANJALUKA - Ekonomski rast, investicije, bolja koordinacija među različitim nivoima vlasti i spoljna trgovina trebalo bi da budu glavni prioriteti novouspostavljenog saziva Savjeta ministara BiH, smatraju bh. ekonomisti.

Ekonomista Igor Gavran smatra da bi svi najvažniji prioriteti trebalo da proističu iz ekonomskih potreba ove zemlje, uključujući olakšavanje izvoza bh. privredi i uklanjanje barijera, poput zabrane izvoza na Kosovo, kako bi se otvorila nova tržišta.

Prema njegovom mišljenju, otvaranje stranih tržišta za bh. robu bi trebalo da bude prioritet, a od Savjeta ministara BiH, na čijem je čelu Zoran Tegeltija, očekuje da nastavi započeti posao na ispunjavanju uslova EU koji bi omogućili prodaju proizvoda animalnog porijekla na tamošnjim tržištima.

"Generalno, takođe, Vijeće ministara bi trebalo da preuzme neku vodeću ili koordinacijsku ulogu kad je riječ o vlastima na različitim nivoima i da se radi na stvaranju realnog ekonomskog prostora", rekao je Gavran za "Nezavisne". Prema njegovim riječima, entiteti više konkurišu jedni drugima nego što sarađuju kroz različite ekonomske i poreske politike, što smatra destruktivnom politikom.

Jedna od mjera u spoljnoj politici koju on očekuje je povezivanje spoljne politike s potrebama ekonomije. Tako bi, na primjer, kako ističe, trebalo posjete Predsjedništva koordinisati s privrednim predstavnicima, kako bi se postigao i ekonomski efekat različitih posjeta. Takođe, kako smatra, ako se nastavi trend usporavanja evropskih integracija zbog blokada unutar EU, trebalo bi razmisliti o drugim tržištima poput Rusije i Kine.

Ekonomista Zoran Pavlović kao glavni prioritet vidi harmonizovanje političke klime unutar zemlje i građenje boljnih poslovnih i međususjedskih odnosa u regionu. Osim toga, kako on ističe, potrebno je otvarati tržišta u EU, ali i u Turskoj, jer ta dva tržišta vidi kao platežno sposobna i spremna za našu robu.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je i osloboditi investicije iz fondova međunarodnih aranžmana, te da se akcent stavi na domaće kompanije koje mogu da ih implementiraju.

"Na taj način možemo zaposliti domaće kapacitete i pružiti podršku realnom sektoru", rekao je Pavlović za "Nezavisne".

Ekonomista Admir Čavalić za državni nivo, s obzirom na njegova ograničena ovlaštenja, kao i Pavlović vidi da se povećaju aktivnosti na oslobađanju međunarodnih aranžmana koji su čekali novu vlast, te da se novac usmjeri na infrastrukturne projekte koji donose novu vrijednost.

"Drugo, mora se očuvati opšta makroekonomska stabilnost prije svega kroz očuvanje postojećeg sistema indirektnih poreza koje treba tehnički usavršavati, ali bez dizanja ili diferencijacije stopa", kaže Čavalić za "Nezavisne".

On, naime, insistira da se stope ne smiju mijenjati jer su, kako kaže, analize pokazale da u zemljama u kojima su stope indirektnih poreza diferencirane nije došlo do pojeftinjenja, već je razlika otišla trgovcima kroz marže.

Na spoljnopolitičkom planu, prema njegovom mišljenju, treba nastaviti s aktivnostima otvaranja novih tržišta, napominjući da je BiH kroz nekoliko posljednjih godina ostvarila veliki rast zahvaljujući širenju tržišta.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, u intervjuu za federalne medije istakao je da bi se u novi mandat moglo ući s povećanim povjerenjem, te da treba početi implementirati Program reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije