BiH

Šta kažu mogući partneri DF-a: HDZ ćuti, SDA pozdravlja

Šta kažu mogući partneri DF-a: HDZ ćuti, SDA pozdravlja
Foto: Arhiva | Šta kažu mogući partneri DF-a: HDZ ćuti, SDA pozdravlja

SARAJEVO - Stranke okupljene oko HDZ BiH, odnosno oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) još šute o odluci Demokratske fronte (DF) da uđe u pregovore o formiranju vlasti na federalnom i nivou BiH, dok iz SDA pozdravljaju tu odluku.

Ilija Cvitanović, lider HDZ 1990, kazao je "Nezavisnim" da je dobrodošla svaka stranka koja će pristati na izmjene Izbornog zakona BiH.

"Svako ko bude spreman pristati i učestvovati u provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i u izmjenama Izbornog zakona BiH može biti partner. Ne vjerujem da je DF u toj poziciji i stoga mislim da Željko Komšić nije prihvatljiv partner u procesu konstituisanja vlasti u FBiH. Iz ovog što sam rekao proizlazi jasan zaključak", kazao je Cvitanović.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a, rekao je za federalne medije da je sasvim svejedno ko se nalazi u bošnjačkom bloku.

"Oni svoj prostor mogu tražiti samo u bošnjačkoj kvoti. Komšić ulazi u dio bošnjačke kvote i meni je svejedno hoće li tamo biti Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Komšić ili Bakir Izetbegović. To su sve bošnjačke stranke", rekao je on.

U SDA pozdravljaju odluku DF-a da učestvuje u pregovorima o formiranju vlasti i preuzme dio odgovornosti za procese koji slijede u narednom periodu, te su ponovo pozvali i ostale stranke da bude formirana široka koalicija političkih snaga. Odluku SDP-a i Naše stranke da djeluju opoziciono, u SDA ocjenjuju kukavičkom i bježanjem od preuzimanja odgovornosti.

Podsjećamo, DF je na sjednici Predsjedništva stranke odlučio da će, ipak, nakon više mjeseci razmišljanja, ući u pregovore sa strankama koje konstituišu vlast na nivou BiH, ali i federalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije