BiH

Stanić: SDS će podržati zaduženje za sprečavanje poplava

Stanić: SDS će podržati zaduženje za sprečavanje poplava
Foto: Velibor Tripić | Stanić: SDS će podržati zaduženje za sprečavanje poplava

BANJALUKA - Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je da će ova stranka podržati zaduženje Srpske za sprečavanje poplava, koje izazivaju velike štete i u poljoprivredi.

"To je prioritet jer mnogi žive od poljoprivrede i njihova proizvodnja mora biti zaštićena", rekao je Stanić tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci (EIB) za Projekat mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj u iznosu od 19.000.000 evra.

Stanić je podsjetio da SDS principijelno ne podržava zaduženja koja nisu u svrhu ostvarenja proizvodnje, razvoja i slično, a od čega bi Srpska imala prihode.

On je rekao da korisne projekte u Srpskoj što više treba finansirati iz izvornih prihoda, ali da je jedan od problema na tom planu što javna preduzeća nisu profitabilna.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić izrazio je nadu da će ova zaduženja unaprijediti sistem zaštite od poplava.

"Zaštita od poplava je trajan proces, ali ubijeđen sam da je u posljednjih pet-šest godina urađen veliki posao na tom planu. Uložena su velika sredstva u nasipe i druge objekte za zaštitu od poplava. I kakve god poplave da se dese, one ne mogu donijeti takve štete i posljedice koje smo imali 2014. godine", rekao je Žunić.

On je dodao da je iz sredstava Fonda solidarnosti finansiran veliki broj projekata zaštite od poplava u cijeloj Srpskoj.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović rekao je da treba spriječiti uništavanje malih vodotokova, masovno pravljenje malih hidroelektrana i sječu šume, jer to povećava rizik od poplava u Srpskoj.

Poslanik SNSD-a Dražen Vrhovac je, odgovarajući na navode pojedinih poslanika opozicije da su sredstva od ranije prodaje "Telekoma Srpske" neadekvatno potrošena, podsjetio da je taj novac uložen u razvojne projekte, dodajući da je do danas preko IRB-a u razvoj Srpske plasirano 2,6 milijardi KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije