BiH

Stanivuković: Uputićemo dva nacrta zakona u parlamentarnu proceduru

Stanivuković: Uputićemo dva nacrta zakona u parlamentarnu proceduru
Foto: Srna | Stanivuković: Uputićemo dva nacrta zakona u parlamentarnu proceduru

​BANJALUKA - Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da će ova stranka ove sedmice u redovnu parlamentarnu proceduru uputiti nacrt zakon o zaštiti prava na slobodu i život bez straha i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske u vezi sa zaštitom novinara u vršenju službene dužnosti.

"Ova dva zakona su neophodna i oni su odbrana naših života, dostojanstva, ljudskosti i časti", rekao je Stanivuković na konferenciji za novinare u pres-holu Narodne skupštine u Banjaluci.

On je objasnio da novi zakon o zaštiti prava na slobodu i život bez straha tretira termin zastrašivanja i vrijeđanja koji je nekada bio definisan Krivičnim zakonikom.

"Svako lice koje zastrašuje, prijeti i koristi svoju službu i poziciju da bi vrijeđalo može da bude kažnjeno ovim prijedlogom zakona, i to na osnovu tužbe za naknadu štete, kao i da odgovara krivično", naveo je Stanivuković.

On je istakao da su izmjene Krivičnog zakonika Srpske, koje će PDP predložiti u vezi sa zaštitom novinara u vršenju službene dužnosti, bazirane na zatjevima novinara.

Stanivuković je rekao, između ostalog, da su članu 161 Krivičnog zakonika dodali član 161a, u kome se navodi da će svako ko ugrozi sigurnost novinara ozbiljnom prijetnjom da će ga lišiti života ili teško povrijediti, biti kažnjen novčano ili kaznom zatvora do tri godine.

"U vezi sa izmjenama Krivičnog zakonika planiramo organizovati okrugli sto da čujemo sva mišljenja i inicijative, te napravimo jedinstveno rješenje. Očekujemo da i poslanici vladajuće većine podrže ova rješenja, posebno ovaj zakon koji se odnosi na novinare", dodao je Stanivuković.

On je naveo da PDP aktivnim predlaganjem zakona želi da bude, kako kaže, korisna i konstruktivna opozicija, koja nudi rješenja i doprinosi radu parlamenta i boljem životu svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije