BiH

Starješine VRS: Mektićev poziv dodvoravanje nekim centrima moći

Starješine VRS: Mektićev poziv dodvoravanje nekim centrima moći
Foto: RTRS/Skupština starješina VRS | Starješine VRS: Mektićev poziv dodvoravanje nekim centrima moći

BANJALUKA - Organizacija starješina Vojske Republike Srpske smatra da je poziv ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića upućen borcima VRS da pristupe kolektivnom cijepanju boračkih knjižica dodvoravanje nekim centrima moći kojima smetaju Republike Srpska i njena vojska.

Uz najoštriju osudu Mektićevog poziva, starješine VRS ističu da je to sraman poziv čovjeka koji se predstavlja borcem, iako se, kako navode", zna da su on i njemu slični, koji se proglašavaju jedinim stvaraocima Republike Srpske, samo periferno dodirnuli rat i ratna stradanja".

Starješine VRS su saglasne da boračka populacija zaslužuje posebnu brigu cjelokupnog društva, jer je stvarala i odbranila Republiku Srpsku, ali smatraju da se to ne može sa postojećim rukovodstvom Boračke organizacije, "jer su rukovodeće položaje pretvorili u zanimanje i decenijama su nezamjenjivi, a u mnogim opštinama su privatizovali organizacije".

“Nekima u tim rukovodstvima je borački staž sumnjiv, jer su pojedinci bili dezerteri i danas stečene pozicije čuvaju po svaku cijenu”, ističu iz Organizacije starješina VRS.

Iz ove organizacije napominju da se širom Republike Srpske, navodno zbog statuta napisanog još tokom rata o zabrani članstva u drugim patriotskim organizacijama, iz boračkih organizacija izbacuju starješine VRS, jer su javno ukazali na probleme u boračkim organizacijama.

Starješine VRS smatraju da boračka populacija zaslužuje poseban tretman u društvu, ali su mišljenja da se sa određenim pojedincima u rukovodstvima opštinskih i regionalnih organa ne može napraviti značajniji iskorak.

Prema njihovim navodima, to traži radikalne izmjene statuta i čišćenje boračkih rukovodstava od pojedinaca koji su privatizovali organizacije za svoje interese.

“Energično osuđujemo poziv Mektića, koji se proglašava velikim borcem, da se pristupi kolektivnom kidanju boračkih knjižica. Ovakav poziv je suprotan očuvanju jedinstva patriotskih snaga, rezultata odbrambeno-otadžbinskog rata i predstavlja dodvoravanje nekim centrima moći kojima smetaju Republike Srpska, njena Vojska i gaze se leševi 30.000 najboljih sinova i kćeri, koji su živote uzidali u njene temelje”, zaključuju u Organizaciji starješina VRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije