BiH

Štednja prestala, vraćaju regres

Štednja prestala, vraćaju regres
Štednja prestala, vraćaju regres

SARAJEVO - Uprkos katastrofalnoj finansijskoj situaciji, Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici odlučio je da zaposlenima u institucijama BiH u narednoj godini isplati i regres u iznosu od 300 KM.

Ova odluka odnosi se na sve one koji imaju koeficijent četiri i više, odnosno platu od oko 1.900 KM i više, a kojima je zbog mjera štednje u 2012. godini regres smanjen na jednu KM.

"Odluku o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH donijelo je Vijeće ministara u skladu sa Zakonom o platama. Visina regresa je 300 KM i značajno je manja od zakonom dopuštenih 459,69 KM, koliko je i osnovica za obračun plate", rekli su u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara.

Pravo na regres imaju svi zaposleni u institucijama BiH, uključujući i imenovana i izabrana lica kao što su ministri, poslanici, zamjenici ministara, savjetnici, itd. Ukupno - 22.000 ljudi.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da će odluka Savjeta ministara BiH da se regres isplati i onima koji imaju koeficijent veći od četiri povećati troškove za oko 160.000 KM jer se radi o okvirno 500 ljudi kojima je regres bio jednu KM, dok su ostali zaposleni i do sada primali regres propisan zakonom. Tako će sada na godišnjem nivou, odnosno 2015. godine, samo za potrebe regresa biti potrebno obezbijediti oko 7,4 miliona KM.

Savjet ministara BiH odluku o isplati regresa svim zaposlenima, pa i onima koji imaju koeficijent preko četiri, donio je i iz razloga što je bilo nekoliko presuda Suda BiH koje su utvrdile da se radi o diskriminaciji. Svoje mišljenje o regresu dao je i Ustavni sud BiH i to po tužbi sudija Suda BiH, koji je takođe utvrdio da se radi o diskriminaciji.

"To je bilo potrebno uraditi s obzirom na to da je ranije bilo zakonske diskriminacije. Neki zaposleni su ga primali, a neki nisu. Prvi put Savjet ministara BiH odlučio je da to bude 300 KM i što se mene tiče, sva primanja u državi treba da budu usklađena i primjerena težini posla koji se obavlja i odgovornosti tog radnog mjesta", rekla je Ljilja Zovko, predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda parlamenta BiH.

No, bez obzira na zakonske osnove ostaje pitanje moralne odgovornosti budući da u zemlji koja se po BDP-u nalazi na samom evropskom dnu zaposleni u institucijama BiH imaju visoke i redovne plate, kao i razne naknade. Među njima, rekorderi po primanjima i privilegijama su poslanici parlamenta BiH koji u prosjeku primaju i po 7.000 KM, a neki od njih dobili su i otpremnine za odlazak u penziju, nakon čega su ponovo nastavili raditi u parlamentu BiH. Posljednji primjer je Dušanka Majkić (SNSD), koja je nedavno uzela otpremninu od 28.000 KM za odlazak u penziju i nakon toga ponovo zasnovala radni odnos, a takvih slučajeva bilo je i u ranijim sazivima parlamenta BiH. I Selim Bešlagić iz SDP-a i Mirjana Malić, takođe iz ove stranke, u mandatu 2006-2010, uzeli su otpremnine za odlazak u penziju, kao i Adem Ibrahimašić (SDP), koji je bio delegat u Domu naroda parlamenta BiH. Krstan Simić (SNSD), delegat u Domu naroda u prošlom sazivu, otpremninu za odlazak u penziju uzeo je 2013. godine u iznosu od 28.500 KM, dok je otpremninu od blizu 30.000 KM uzeo i Petar Kunić, bivši poslanik DNS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Otpremninu za odlazak u penziju, koja iznosi šest zadnjih plata, uzeo je i Beriz Belkić iz Stranke za BiH 2011. godine, a nisu rijetki ni slučajevi gdje su predstavnici izvršne vlasti takođe po osnovu penzionisanja u komadu uzimali šest plata. Posljednji takav slučaj je sa Živkom Marjancem, zamjenikom ministra odbrane, koji je prošle godine uzeo preko 25.000 KM i potom redovno nastavio uzimati platu. Marjanac je danas na funkciji potpredsjednika Vijeća naroda RS, gdje mjesečno prima preko 3.000 KM.

Odrekli se regresa

Solidarišući se sa socijalno ugroženim i nezaposlenim građanima, Vlada Livanjskog kantona odrekla se ovogodišnjeg regresa za godišnji odmor.

Svi korisnici budžeta takođe će biti u mogućnosti da se izjasne pisanim putem hoće li i oni odustati od ovogodišnjeg regresa, za koji se na godišnjem nivou iz kantonalnog budžeta izdvaja oko 800.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije