BiH

Stevandić: ANP i NATO nisu pitanja samo za Tegeltiju

Stevandić: ANP i NATO nisu pitanja samo za Tegeltiju
Foto: N.N. | Stevandić: ANP i NATO nisu pitanja samo za Tegeltiju

SARAJEVO - Predsjedavajući Srpskog kluba u parlamentu BiH Nenad Stevandić smatra da pitanje ANP-a i NATO-a, koje je postavio veći broj poslanika u raspravi o ekspozeu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, nije pitanje samo za predsjedavajućeg, već i za Predsjedništvo i Predstavnički dom, a po potrebi biće uključena i skupština Republike Srpske.

"Tri člana Predsjedništva potpisala su da Program reformi ne prejudicira članstvo u NATO-u", rekao je Stevandić.

Podsjećajući na Rezoluciju Narodne skupštne Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, Stevandić je naglasio da pitanje NATO-a ne treba koristiti za međusobna prepucavanja.

"Nove odluke se donose u ovom domu, u kojem postoji entitetsko glasanje. Ako smo protiv, glasaćemo za vojnu neutralnost", rekao je Stevandić i dodao da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ima mehanizam za sazivanje Narodne skupštine ukoliko bi bio preglasan u Predsjedništvu u vezi sa pitanjem NATO-a.

U raspravi o ekspozeu Dragan Mektić iz SDS-a zatražio je odgovor hoće li Tegeltija uz Ustav BiH i Dejtonski sporazum, poštovati i zakone, posebno Zakon o odbrani, u kojem je mapiran put BiH ka NATO-u.

"Da li ćete se pridržavati Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti ili ćete sprovoditi reforme koje nas dalje vode u NATO put kroz Akcioni plan za članstvo?", pitao je Mektić.

Od Tegeltije očekuje i odgovor da li će, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, pokrenuti postupak vraćanja svih nadležnosti koje su razni visoki predstavnici sa Srpske prenijeli na BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-PDP Mirko Šarović rekao je da od Tegeltije nijednom nije čuo da će poštovati postojeće zakone, što, kako je rekao, mnogi žele da čuju.

Prema njegovim riječima, Tegeltija treba da precizira šta je mislio govoreći o ojačavanju granica BiH, te o odnosu BiH prema NATO-u.

"Ako niste za MAP, ako ostajete privrženi Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, treba to da kažete", rekao je Šarović, koji je upitao Tegeltiju da li će raditi po Programu reforme ako on znači aktivaciju MAP-a.

Poslanik SDP-a Zukan Helez smatra da je zadatak predsjedavajućeg budućeg Savjeta ministara da oslobodi pravosuđe uticaja vladajućih političkih struktura, zbog čega ga pita da li je spreman da predloži reformu pravosuđa.

Konstatujući da su učestale informacije da će se nešto mijenjati u vezi sa zakonom o PDV-u, Helez očekuje odgovor od Tegeltije da li je to tačno.

"Upozoravam da povećanje PDV-a ide najviše na štetu najsiromašnijih", dodao je Helez, koji je postavio i pitanje da li je Tegeltija za modernizaciju Oružanih snaga BiH, s obzirom na to da se Srbija i Hrvatska naoružavaju, te da li će pokrenuti izmjenu Izbornog zakona BiH.

Poslanik DF-a Dženan Đonlagić podsjetio je Tegeltiju da je BiH dužna da buduće izmjene Ustava i Izbornog zakona uskladi sa evropskim standardima.

Đonlagić je ocijenio da akcenat predsjedavajućeg Savjeta ministara treba biti na povećanju ekonomskih pokazatelja i plata, odnosno standarda građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije