BiH

Stevandić: Džaferović i lobi oko njega žele da okrive Srbe

Stevandić: Džaferović i lobi oko njega žele da okrive Srbe
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Stevandić: Džaferović i lobi oko njega žele da okrive Srbe

SARAJEVO - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je očigledno da se nakon ukrajinske krize pokušava napraviti rimejk stereotipa iz 1992. godine da se Srbima ne smije dozvoliti da se čuje njihov glas i da se istina ne smije saznati.

On je naveo da trenutno postoji blokada u institucijama, koje bi trebale da čuvaju svjetski mir i bezbjednost, a koje sada samo čuvaju jednostrana mišljenja članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Željka Komšića i lobija oko lidera SDA Bakira Izetbegovića.

"Mi iz Republike Srpske moramo da pronađemo kanale da se naše mišljenje čuje dalje, da ga ne saopštavamo samo svojoj javnosti, nego moramo da otvorimo kanale po čitavom svijetu, kanale komunikacije koji će ovu nespornu istinu učiniti dostupnom svim zemljama i njihovim građanima u svijetu temeljeći se na čuvanju Dejtonskog sporazuma i zalaganju za mir i ravnopravnost", poručio je Stevandić u izjavi za Srnu.

Reagujući na odluku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da ode u Njujork i sutra se obrati Savjetu bezbjednosti UN i bez saglasnosti Predsjedništva BiH, predsjednik Ujedinjene Srpske rekao je da to govori o situaciji u BiH.

Stevandić je ocijenio da je opštepoznato da Džaferović, Izetbegović i Komšić koriste ovu situaciju da bi u BiH izazvali sukobe za koje će pokušati da unaprijed okrive Srbe i tako realizuju velikobošnjačke projekte koji bi poništili volju i glasove druga dva naroda, što je u potpunom antidejtonskom stilu, jer BiH postoji i odlučuje samo uz saglasnost tri naroda i dva entiteta.

"Ovo je pokušaj dominacije jednog naroda i nama u Republici Srpskoj treba da bude jasno da za to, nažalost, postoje saveznici u svijetu i samim tim moramo i mi da pokrenemo svoje aktivnosti među drugim članicama Savjeta bezbjednosti - Rusijom, Kinom i svim drugim zemljama sa kojima moramo naći komunikacijske kanale da saopštimo mišljenje Republike Srpske, za koje se, nažalost, ne čuje dovoljno u svijetu", ukazao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije