BiH

Stevandić: Moramo očuvati srpsko jedinstvo

Stevandić: Moramo očuvati srpsko jedinstvo
Foto: Velibor Tripić | Stevandić: Moramo očuvati srpsko jedinstvo

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske je pravo mjesto za temu o odnosima u BiH jer je RS subjekt koji odlučuje o BiH a ne objekt o kojem odlučuje BiH, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske na posebnoj sjednici parlamenta posvećenoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

On je rekao da je nakon otimanja zastave, himne, zemljišta i šuma, Srpska bila prinuđena da počne da povlači saglasnosti na sve ono što je nakon Dejtona nametnuto silom, te je pozvao na srpsko jedinstvo.

Stevandić je rekao da je srpsko jedinstvo nakon nametanja Inckovog zakona kratko trajalo, te da su se odmah pojavile pukotine koje su iskoristili predstavnici u FBiH.

"Zašto mi da se saginjemo pred onima koji neće ni Otvoreni Balkan nego zatvorenu BiH", rekao je on i dodao da se međunarodne okolnosti mijenjaju u korist RS.

Ipak, dodao je da je potrebno nastaviti dijalog i da se o aktuelnim temama treba razgovarati, posebno, kako je rekao, između pozicije i opozicije u RS. 

Rekao je da od Dragana Čovića, predsjednika HDZ nikad nije čuo da poziva na ukidanje Srpske, kao što je to čuo od predstavnika stranaka iz Sarajeva.

Rekao je da je dobra poruka prijedlog iz RS da se sankcioniše prozivanje RS kao genocidne tvorevine, i dodao da treba raditi na ukidanju Inckovog zakona.

Rekao je da će Bošnjaci, nakon što dobiju u izbornom zakonu mogućnost da nastave da preglasavaju Hrvate to isto htjeti da urade Srbima, te da je zato saradnja s HDZ principijelna.

Dodao je da RS treba da ukine zakon Pedija Ešdauna o oduzimanju imovine u RS, te da sudije i tužioce treba da bira parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije