BiH

Stevandić: OBA radi u interesu jednog čovjeka i jedne partije

Stevandić: OBA radi u interesu jednog čovjeka i jedne partije
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Stevandić: OBA radi u interesu jednog čovjeka i jedne partije

BANJALUKA - Slučaj profesora Miloša Kovića kojem je zabranjen ulazak u BiH pokazuje da Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) radi u interesu samo jednog čovjeka i jedne partije, ocijenio je Nenad Stevandić, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.

On je za RTRS naglasio da OBA ne doprinosi miru u BiH.

"Vehabije javno propagiraju islamsku ideologiju, marširaju im ratne jedinice, a profesor istorije je prijetnja bezbjednosti države. Jednostavno, rade šta hoće i jasno je da ovdje postoje paralelne institucije", naglasio je Stevandić.

On kaže da Republika Srpska mora jačati svoje institucije, jer sadašnje predstavljaju prijetnje za bezbjednost Srpske.

"Ovo treba da nam bude još jedan od razloga, ne samo alibi, već garancija, da imamo svoje obavještajne strukture. Profesor Ković nigdje nije rekao neku ružnu riječ. Ovdje je napad na čovjeka koji iznosi istorijske teze, dakle napad na nauku", rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, Srbima je stavljena meta na čelo.

"Imate primjer da je Ravnogorski pokret odustao od okupljanja u Višegradu, ne žele da dodatno dižu tenzije. Samo jedna strana, a to je bošnjačka, pali vatru i naginje ekstremizmu", kaže Stevandić.

Granična policija BiH zabranila je u subotu, 12. marta, ulazak u BiH profesoru istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milošu Koviću, uz obrazloženje da "predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH".

Generalni direktor OBA Osman Mehmedagić ranije je rekao Srni da je zabrana ulaska Koviću "donesena u skladu sa zakonom", ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, "jedan od hiljade".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije