BiH

Stevandić: Poslanici iz Srpske jedinstveni

Stevandić: Poslanici iz Srpske jedinstveni
Foto: Nedžad Uglješa | Stevandić: Poslanici iz Srpske potvrdili kategoriju entitetskog glasanja

SARAJEVO - Predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su poslanici iz Republike Srpske danas glasali jedinstveno i potvrdili kategoriju entitetskog glasanja u Predstavničkom domu.

"Za mene je najvažniji utisak to što su poslanici iz Republike Srpske prvi put imali 10 glasova na jednoj strani, odnosno provjerili su kategoriju entitetskog glasanja za ono što su smatrali da nije u skladu sa interesima Republike Srpske, kao što bi sutra bili i protiv neke druge teme koja bi ugrožavala interese Srpske", rekao je Stevandić novinarima nakon sjednice Predstavničkog doma na kojoj je usvojen budžet za 2019. godinu.

Stevandić je izrazio nadu da će se ovako glasati i ubuduće i da će se na sjednice dolaziti sa prethodno usaglašenim stavovima, kao i danas.

On je dodao da se poslanici iz Republike Srpske već raduju budućoj sjednici i imenovanju novog saziva Savjeta ministara, izrazivši nadu da će i ta pitanja biti veoma brzo usaglašena i nastavljen normalan parlamentarni rad gdje niko nikoga neće uslovljavati, niti ucjenjivati, nego da će svi poslanici raditi u interesu građana Republike Srpske, Federacije BiH i BiH u cjelini.

Stevandić je naglasio i da je Republika Srpska već usvojila budžet za 2020. godinu, a da je parlament BiH tek danas raspravljao o dokumentima sličnog karaktera iz 2017. i ove godine.

On je poželio Parlamentarnoj skupštini BiH da "stigne Republiku Srpsku i na vrijeme usvaja te dokumente".

Govoreći o polemikama u vezi sa kandidatima DNS-a Draškom Aćimovićem i Mlađenom Božovićem za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Stevandić je rekao da Ujedinjena Srpska, na čijem je čelu, nema nikakav problem sa svojim prijedlozima, te da o drugim kandidatima ne želi da daje komentar.

Stevandić se osvrnuo i na proteklu parlamentarnu krizu u BiH, pri čemu je naglasio da do zastoja u radu parlamenta BiH u prethodnom periodu nije došlo zbog Republike Srpske, jer se pokazalo da je blokadu napravilo Predsjedništvo BiH, odnosno njegova dva člana, Željko Komšić i Šefik DŽaferović.

Prema njegovim riječima, Komšić i DŽaferović nisu htjeli da upute u procedutru sve što su znali i prije osam mjeseci, a to je da je Zoran Tegeltija kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te da se to ne smije povezivati sa nekim drugim temama.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije