BiH

Stevandić: Proslava protjerivanja Srba put u nove sukobe

Stevandić: Proslava protjerivanja Srba put u nove sukobe
Foto: N.N. | Stevandić: Proslava protjerivanja Srba put u nove sukobe

BANJALUKA- Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da onaj koji hoće da nameće "Oluju" i slavi ubijanje i protjerivanje Drvarčana, Grahovljana i Glamočana sa svojih vjekovnih ognjišta ulaže u loš tretman svog naroda u ova tri grada i u sukobe sa većinskim srpskim narodom, bez obzira na to što je riječ o kantonu u kojem HDZ ima vlast.

Stevandić je, povodom inicijative Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno o obilježavanju 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", rekao Srni da je to potpuno pogrešno i da od toga treba da odustanu i da uvaže činjenicu da su im Srbi pomogli kada su mogli, a ne da ulažu u to da im Srbi jednog dana odu.

On je naglasio da mu nije jasno da bilo ko može da slavi protjerivanje ljudi iz gradova koji su bili etnički dominantno srpski, i to ne posljednjih 30, već 130 godina.

"Ukoliko se neko usudi da proslavlja `Oluju` u Glamoču, Grahovu i Drvaru treba da zna da će najveću medveđu uslugu napraviti upravo Hrvatima u ovim gradovima jer su oni i danas tamo manjina, koji su uspjeli da se socijalizuju i da žive sa većinskim srpskim stanovništvom", rekao je on.

Stevandić je naglasio da "onaj ko to radi treba da vodi računa o tome da Srbi mogu da organizuju mnogo veće i brojnije skupove od najavljenih i koji neće trajati samo jedan dan".

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa o obilježavanju 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da to bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika 28. jula u Bosanskom Grahovu, 29. jula u Glamoču i 13. septembra u Drvaru, gdje bi trebalo da bude centralni skup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije