BiH

Stevandić: Srpska mora da bude spremna na eventualne provokacije

Stevandić: Srpska mora da bude spremna na eventualne provokacije
Foto: Arhiva | Stevandić: Srpska mora da bude spremna na eventualne provokacije

BANJALUKA - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da Republika Srpska mora da bude spremna na eventualne provokacije i incidente, jer je potpuni krah doživjela politika koja je imala za cilj da se ospore prava srpskog naroda i institucija da legitimno odlučuju o svojim interesima.

"To je dovelo do vulgarne i histerične retorike iz oficijelnih političkih centara iz Federacije BiH koji su, naviknuti na intervencionizam. Ovaj put su svoje razočarenje zbog njegovog izostanka pretvorili u bijesna i necivilizovana reagovanja", istakao je Stevandić.

On kaže da to znači da se, kada su iscrpljene takve mogućnosti sputavanja Republike Srpske, mogu očekivati provokacije i incidenti kojima bi se Srpska unaprijed okrivila, te se stvorili novi uslovi za povratak intervencionizma, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

Stevandić kaže da je intervencionizam posljednja nada političke garniture iz FBiH, koja nije spremna za razgovore i dogovore, već isključivo zakulisnu politiku koja ima za cilj da se onemoguće prava dva naroda i najmanje jednog entiteta u BiH.

"Bez obzira na političke razlike i stavove partija u vlasti i opozicije ili predizborne svađe u Republici Srpskoj, jedinstvo po vitalnim političkim pitanjima uvijek donosi pobjedu i predstavlja put ka stabilnosti i opstanku Republike Srpske. Zato i ostala pitanja oko vraćanja nadležnosti, bilo da je riječ o meritumu ili vremenu kada će se ostvarivati, zaslužuju jednaku pažnju i pametno postupanje, međusobno uvažavanje i komunikaciju", istakao je predsjednik Ujedinjene Srpske.

Stevandić naglašava da je međusobno vrijeđanje političkih lidera i partija u Republici Srpskoj i mogućnost njihovih sukoba jedina nada unitarističkih i ekstremističkih krugova u FBiH, a samim tim i generator produžavanja krize.

"Kriza je već internacionalizovana i prvi put eksponiramo svoja prava na evropskoj i svjetskoj pozornici", istakao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije