BiH

Stevandić: Zakon o VSTS RS je poziv na dijalog o pravosuđu u BiH

Stevandić: Zakon o VSTS RS je poziv na dijalog o pravosuđu u BiH
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Stevandić: Zakon o VSTS RS je poziv na dijalog o pravosuđu u BiH

BANJALUKA - Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS je prijedlog RS kako riješiti problem nefunkcionalnog pravosuđa u BiH a ujedno otvara dijalog unutar BiH, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

On je u holu Narodne skupštine RS rekao da se ovaj dokument u proceduru šalje u formi nacrta, kako bi svako mogao iznijeti svoje prijedloge i rješenja koja bi, kako je naglasio, trebalo da dovedu do jačanja pravosudnog sistema u cijeloj BiH.

Prema njegovim riječima, VSTS RS bi imenovao sudije i tužioce na teritoriji RS, federalni VSTS na nivou tog entiteta, a sadašnji državni VSTS bi se idalje bavio imenovanjem sudija i tužilaca na nivou BiH.

Stevandić je rekao da se svi slažu da dosadašnje reforme pravosuđa nisu dale rezultat, te da je cilj strukturisanog dijaloga nakon dolaska Ketrin Ešton, tadašnje visoke predstavnice EU bio da se popravi rad pravosuđa, a da do toga nije došlo.

Stevandić je rekao da se "ne obazire na kritike koje dolaze iz ambasada i međunarodnih organizacija, a da ako bi visoki predstavnik zakon ukinuo to RS ne bi priznala jer smatra da je Kristijan Šmit nelegalan jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN-a".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije