BiH

Stoltenberg: NATO prati situaciju u BiH, naročito retoriku Republike Srpske

Stoltenberg: NATO prati situaciju u BiH, naročito retoriku Republike Srpske
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Stoltenberg: NATO prati situaciju u BiH, naročito retoriku Republike Srpske

​BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Alijansa nastaviti da podržava Misiju Eufor-Altea u BiH i Oružane sange BiH kao jednu od, kako je naveo, najjačih multietničkih instiucija od vitalnog interasa za stabilnost države.

Stoltenberg je nakon susreta sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, koji se sa generalnim sekretarom Alijanse sastao bez odluke Predsjedništva BiH, izjavio je na konferencii za novinare da NATO prati situaciju u BiH, a "naročito zapaljivu retoriku koja dolazi iz Republike Srpske", prenio je Klix.

"Mi pažljivo pratimo dešavanja u BiH. Nastavljamo saradnju s našim štabom u Sarajevu. Dugoročno smo opredijeljeni za to i pružamo podršku kako bismo osigurali mir i stabilnost", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da NATO prati i "retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske".

"Zato sada razmatramo kako možemo da ojačamo praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta i kako da osnažimo naše prisustvo i sarađujemo u oblasti naoružanja", naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg se, navodi se, osvrnuo i na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i svojevrsno uslovljavanje ulaska u NATO Švedske i Finske promjenama izbornog zakona u BiH.

"Što se tiče razgovora s Milanovićem, on je bio konstruktivan. On je izrazio zabrinutost vezano za situaciju u BiH, ali razgovarali smo i o potencijalnom članstvu Finske i Švedske", rekao je generalni sekretar Alijanse i dodao da je uvjeren da će rješenje biti pronađeno i da će dvije zemlje postati članice NATO.

"Svi saveznici se slažu da su vrata NATO otvorena i da su Finska i Švedska zrele zemlje koje ispunjavaju standarde NATO", rekao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije