BiH

Stoltenberg sa Vučićem: KFOR spreman da interveniše

Stoltenberg sa Vučićem: KFOR spreman da interveniše
Foto: Tanjug/AP | Stoltenberg sa Vučićem: KFOR spreman da interveniše
Nezavisne novine

BRISEL - NATO pomno prati situaciju na Kosovu i ako stabilnost bude ugrožena KFOR je spreman da interveniše, naglasio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

"Misija KFOR ostaje fokusirana na svoj mandat, i ako stabinost bude ugrožena KFOR je spreman da interveniše i preduzeće sve mere potrebne da se obezbijedi bezbjednost i sloboda kretanja", naveo je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji, prenose mediji u Srbiji.

On je istakao da obje strane, kako bi se poboljšala situacija, moraju da budu uzdržane i izbjegnu eskalaciju i da NATO pomno nastavlja da prati situaciju na terenu.

Istakao je da je dijalog, pod posredovanjem EU, jedini način da se prevaziđu razlike.

"Dijalog je platforma da se nađe rješenje koje poštuje prava svih zajednica. Pozdravljaa sljedeću rundu dijaloga koja će se održati sutra. Sve strane u dijalogu treba da pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis", rekao je on.

Stoltenberg je dodao da NATO cijeni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom i naglasio da će i dalje dalje raditi na jačanju stabilnosti i mira na Balkanu.

U zajedničkom obraćaju, nakon sastanka sa Stoltenbergom, Vučić se zahvalio se generalnom sekretaru NATO što je želio da sasluša poziciju Srbije, dodajući da su razgovarali o svemu što se zbivalo na Kosovu i Metohiji.

"Ne moramo uvek sve stvari da vidimo istim očima. Za nas je važna uloga KFOR-a i NATO-a na KiM, koju poštujemo", rekao je Vučić.

On je podsjetio i da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, po njegovom naređenjenju, stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a, kritičke noći početkom avgusta, što je, ističe, značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na KiM.

"Nastavićemo da poštujemo mandat KFOR-a, u skladu sa međunarodnim javnim pravom, normama EU i verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju i Jensa Stoltenberga i NATO i KFOR-a, da se obezbedi mir i stabilnost. Za Srbiju su mir i stabilnost od presudnog znacaja", poručio je Vučić.

Dodao da ne voli da prebacuje krivicu na bilo koga drugog, niti da se služi "detinjastim pričama".

Napomenuo je da će sutrašnji razgovori u Briselu biti teški jer nisu saglasni gotovo ni po jednom pitanju, ali će se Srbija se držati međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije