BiH

Strah od osvete prepreka za prijavljivanje korupcije

Strah od osvete prepreka za prijavljivanje korupcije
Foto: Image by janeb13 from Pixabay | Strah od osvete prepreka za prijavljivanje korupcije

SARAJEVO - Korupcija sa kojom se poslodavci u Federaciji BiH (FBiH) susreću u svakodnevnom poslovanju predstavlja veliku prepreku i ima izrazito negativan efekat na bezbjednost poslovanja, investiranja, otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja preduslova za fer tržišno nadmetanje, zaključeno je na osnovu ankete koju je sprovelo Udruženje poslodavaca FBiH među svojim članovima.

Rezultati ukazuju da se svaki drugi poslovni subjekt, ili 58 odsto, često susreće sa korupcijom, a čak 70 odsto ispitanih imalo je slučaj traženja mita od strane zaposlenih u javnom sektoru u proteklih 12 mjeseci, saopšteno je iz Udruženja.

U saopštenju je navedeno da su poslovni subjekti, njih 63 odsto, kao razlog za visoku stopu neprijavljivanja korupcije navode strah od osvete i ubijeđenost u beskorisnost njenog prijavljivanja.

Udruženje poslodavaca je u saradnji sa pravnim stručnjacima pripremilo tekst Nacrta zakona o jedinstvenom postupku izvođenja inspekcijskog nadzora, te pripremilo nacrte Zakona o izmjenama i dopunama zakona o inspekcijama, Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prekršajima FBiH i Zakona o izmjenama i dopunama zakona o upravnom postupku.

"Zakonski okvir potrebno je suštinski izmijeniti, a predložene izmjene se odnose na uređivanje odgovornosti državnih službenika i inspektora, kao i definisanje različitih procedura (izvođenje inspekcijskog nadzora), čime će se smanjiti mogućnost da državni službenici, a naročito inspektori, budu izloženi korupciji te usklađivanje odredaba zakona koji se međusobno prepliću, kao i usklađivanje zakona na svim nivoima", ističu poslodavci.

Poslodavci su stava da će predloženi nacrt zakona o jedinstvenom postupku izvođenja inspekcijskog nadzora obezbijediti snažniju koordinaciju između inspekcija na različitim nivoima vlasti i poslodavaca, kontrolu inspekcija na osnovu "procjene rizika", kao i da se postupci inspekcije temelje na kontrolnim listama u skladu sa propisima EU.

Iz Udruženja navode da će krajem februara biti puštena u probni rad veb platforma "Poslovanje bez korupcije", koja će omogućiti anonimnu prijavu korupcije, besplatnu pravnu pomoć članicama ovog udruženja u borbi protiv korupcije, kao i pregled svih propisa koji se odnose na borbu protiv korupcije, bazu podataka prijava korupcije, te različite edukativne materijale.

Posebna pažnja posvećena je zaštiti anonimnosti prilikom prijavljivanja korupcije, kako bi se potencijalni zviždači ohrabrili da prijavljuju korupciju sa kojom se sureću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije