BiH

Stranački CIK tvrdi: Član SDA pokušao da se učlani u SDP i glasa

Stranački CIK tvrdi: Član SDA pokušao da se učlani u SDP i glasa
Foto: Ilustracija | Stranački CIK tvrdi: Član SDA pokušao da se učlani u SDP i glasa

SARAJEVO - Predsjednica Centralne izborne komisije SDP-a Mira Grgić saopštila je presjek stanja o toku izbora za predsjednika stranke, kazavši da nema velikih incidenata, ali da ima miješanja nekih drugih stranaka u izborni proces.

Kazala je da ima prigovora i žalbi, ali da je to očekivano i normalno. Naglasila je da kod biračkih mjesta ima određenih lobiranja.

"Izborni proces teče fer i korektno. Ima prigovora i žalbi na lobiranje blizu biračkih mjesta. Ipak, mnogi će se postidjeti kada obznanimo šta je ko pokušavao uraditi", kazala je Grgić.

Istakla je jednu zanimljivu činjenicu da je u jednoj sredini član druge stranke pokušao da se učlani u SDP da bi mogao da glasa.

"Članovi drugih stranaka se miješaju u izborni proces. Neki mediji također stvaraju sliku o neregularnosti, a u jednoj sredini se član SDA pokašao učlaniti u SDP da bi imao pravo glasa", izjavila je Grgić.

Članovi SDP-a koji plaćaju članarinu, njih 45.271 danas biraju između Nermina Nikšića, Svetozara Pudarića i Edina Delića na 177 biračkih mjesta širom BiH. SDP drugi put provodi ovaj sistem izbora "jedan čovjek jedan glas".

Svi kandidati su imali pravo da imenuju svoje posmatrače. Edin Delić je imenovao 119 posmatrača, Nermin Nikšić 40, a Svetozar Pudarić 24 posmatrača.

Do sada nije poznato kakva je izlaznost, ali je na prošlim unutarstranačkim izborima izlaznost bila 75 odsto.

Grgić nije imala komentar na već objavljene pritužbe kandidata Edina Delića koji je kazao da je u Bratuncu došlo i do fizičkog napada na posmatrača.

"U ovom trenutku skupljamo sve informacije o tom slučaju, a kasnije CIK ima sjednicu gdje ćemo sve razmotriti. Mi želimo da sa kandidatom koji pobijedi gradimo još uspješniji SDP", rekla je ona.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije