BiH

Štrbac: Gajiti kulturu sjećanja da se greške ne bi ponovile

Štrbac: Gajiti kulturu sjećanja da se greške ne bi ponovile
Foto: Srna | Štrbac: Gajiti kulturu sjećanja da se greške ne bi ponovile
Srna

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac poručio je danas da je neophodno gajiti kulturu sjećanja na stradanje srpskog naroda u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" da se slične greške ne bi ponovile.

“U prošlosti smo zaboravljali slične događaje, pa su nam se ponavljali. Ako gajimo kulturu sjećanja i ukoliko svaki pojedinac da svoj doprinos da se ne zaboravi šta nam se desilo, pretpostavljam da nam se u budućnosti ne mogu dogoditi greške koje smo činili do sada”, rekao je Štrbac novinarima u Banjaluci.

Štrbac, koji je u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovao parastosu za stradale Srbe u akciji "Oluja", istakao je da se podaci o poginulim i nestalima mijenjaju iz godine u godinu.

“Јoš traju istraživanja i broj o stradalim licima još nije konačan. Tako da sada na spisku imamo pet žrtava više nego prošle godine”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, na spisku "Veritasa", zaključno sa jučerašnjim danom, je 1.877 poginulih i nestalih, od kojih je 65 odsto civila.

“Među njima je i 25 odsto žena, i to su procenti koji su mnogo veći nego inače u cijelom ratu kada se uzmu podaci bilo koje strane koja je u njemu učestvovala. Od te brojke još tražimo 692 lica, ali imamo i 336 ekshumiranih posmrtnih ostataka koji nisu identifikovani”, naveo je Štrbac.

On je izrazio nezadovoljstvo i što su za zločine u ovoj akciji do sada pravosnažno osuđena samo dva lica.

Štrbac je podsjetio i na plan i želju Tuđmana sa početka devedesetih godina prošlog vijeka da procenat srpskog stanovništva svede na najviše tri odsto u ukupnoj populaciji.

“Na popisu 2011. godine Srba u Hrvatskoj bilo je 4,26 odsto, a sva je prilika da će na narednom popisu biti ostvarena ta njihova projekcija, te sa zebnjom očekujemo ovogodišnji”, rekao je Štrbac.

Služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, u Republici Srpskoj je počelo obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Nakon parastosa, predviđeno je polaganje vijenca kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije