BiH

Štrbac: Gajiti kulturu sjećanja da se greške ne bi ponovile

Štrbac: Gajiti kulturu sjećanja da se greške ne bi ponovile
Foto: Srna | Štrbac: Gajiti kulturu sjećanja da se greške ne bi ponovile

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac poručio je danas da je neophodno gajiti kulturu sjećanja na stradanje srpskog naroda u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" da se slične greške ne bi ponovile.

“U prošlosti smo zaboravljali slične događaje, pa su nam se ponavljali. Ako gajimo kulturu sjećanja i ukoliko svaki pojedinac da svoj doprinos da se ne zaboravi šta nam se desilo, pretpostavljam da nam se u budućnosti ne mogu dogoditi greške koje smo činili do sada”, rekao je Štrbac novinarima u Banjaluci.

Štrbac, koji je u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovao parastosu za stradale Srbe u akciji "Oluja", istakao je da se podaci o poginulim i nestalima mijenjaju iz godine u godinu.

“Јoš traju istraživanja i broj o stradalim licima još nije konačan. Tako da sada na spisku imamo pet žrtava više nego prošle godine”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, na spisku "Veritasa", zaključno sa jučerašnjim danom, je 1.877 poginulih i nestalih, od kojih je 65 odsto civila.

“Među njima je i 25 odsto žena, i to su procenti koji su mnogo veći nego inače u cijelom ratu kada se uzmu podaci bilo koje strane koja je u njemu učestvovala. Od te brojke još tražimo 692 lica, ali imamo i 336 ekshumiranih posmrtnih ostataka koji nisu identifikovani”, naveo je Štrbac.

On je izrazio nezadovoljstvo i što su za zločine u ovoj akciji do sada pravosnažno osuđena samo dva lica.

Štrbac je podsjetio i na plan i želju Tuđmana sa početka devedesetih godina prošlog vijeka da procenat srpskog stanovništva svede na najviše tri odsto u ukupnoj populaciji.

“Na popisu 2011. godine Srba u Hrvatskoj bilo je 4,26 odsto, a sva je prilika da će na narednom popisu biti ostvarena ta njihova projekcija, te sa zebnjom očekujemo ovogodišnji”, rekao je Štrbac.

Služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, u Republici Srpskoj je počelo obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Nakon parastosa, predviđeno je polaganje vijenca kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije