BiH

Štrbac: Mogući postupci za "Oluju" pred nacionalnim sudovima

Štrbac: Mogući postupci za "Oluju" pred nacionalnim sudovima
Foto: Srna | Štrbac: Mogući postupci za "Oluju" pred nacionalnim sudovima

BANJALUKA - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka u Haškom tribunalu ne znači da je Hrvatska amnestirana za ratne zločine i progon Srba iz Republike Srpske Krajine jer se postupci i dalje mogu pokrenuti pred nacionalnim sudovima.

"Njima se ne može ponovo suditi za ono za šta im je bilo suđeno u Hagu, ali ima mnogo drugih djela koja im se mogu sigurno pripisati", rekao je Srni Štrbac.

Štrbac napominje da se, osim trojice hrvatskih generala, pred nacionalnim sudovima mogu procesuirati i svi ostali Hrvati koji su počinili ratne zločine nad Srbima u "Oluji" koja je izvršena prije 24 godine.

"Postupci se još mogu voditi pred sudovima u Srbiji, koji po zakonu imaju regionalnu nadležnost za čitavo područje bivše Jugoslavije", istakao je Štrbac.

Štrbac kaže da Hrvatska pravi problem Srbiji na putu ka EU, zahtijevajući da se ta odredba iz zakona izbaci, jer ne žele da im Srbi sude po tom zakonu.

"Srbija uporno drži tu odredbu u zakonu, ali je ne primjenjuje u praksi. Ako bi se ova odredba primjenjivala, utjerala bih strah u kosti svima koji su počinili ratne zločine nad Srbima", istakao je Štrbac.

On je podsjetio da je Gotovina sa jedinicama Hrvatske vojske bio prešao u BiH u operaciji "Maestral".

Komentarišući izjavu ratnog komandanta 502. brigade Petog korpusa takozvane Armije BiH Hamdije Abdića u kojoj se navodi da je ta armija oslobađala i hrvatske teritorije, Štrbac je rekao da je ova izjava potpuno tačna, jer su pripadnici tog korusa tada bili ušli duboko u teritoriju Hrvatske i počinili zločine nad Srbima.

"Svi su činili strašne zločine nad Srbima - Hrvati kada su ulazili na teritoriju BiH gdje su bili Srbi, kao i muslimani kada su pomagali Hrvatima, koji su te zločine snimali i sada se njima hvale", napomenuo je Štrbac.

U Banjaluci je danas u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služen parastos Srbima ubijenim u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" izvršenoj prije 24 godine na Republiku Srpsku Krajinu.

Ispred manastira Krušedol sinoć je, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja".

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" iz svojih domova protjerano više od 220.000 hiljada krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih je 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je "Oluja" imala sve karakteristike genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije