BiH

Stubovi bh. pravosuđa pucaju pod teretom kriminala

Stubovi bh. pravosuđa pucaju pod teretom kriminala
Foto: N.N. | Stubovi bh. pravosuđa pucaju pod teretom kriminala

BRISEL - Sistem pravosuđa u BiH ne uspijeva da se izbori u borbi protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, a nijedna od četiri postojeće pravosudne nadležnosti ne funkcioniše adekvatno.

Zaključak je to izvještaja stručnjaka o vladavini prava u BiH, koji je danas u Briselu, Evropskoj komisiji (EK), predstavnicima zemalja EU te bh. vlastima predstavio Rajnhard Pribe, njemački nezavisni pravni ekspert, kojeg je angažovala EK.

Iz Kancelarije EU u BiH saopšteno je da ovaj izvještaj otkriva niz duboko zabrinjavajućih nedostataka vladavine prava u BiH.

U izvještaju stoji da je odnos tužilaca i policije daleko od jasnog ili efektivnog u borbi protiv kriminala. Izvještaj upozorava i na slabosti tužilaca da se odupru uticajima, ali i na nedostatak pojedinačne nezavisnosti.

"Miješanje u tekuće slučajeve, pritisci, prijetnje i zastrašivanja tužilaca i sudija su primjetni i izazivaju ozbiljnu zabrinutost", stoji u izvještaju, u kojem se dodaje da pravosudni sistem ne funkcioniše ni u složenim finansijskim istragama.

U izvještaju se dodaje da je tokom proteklih godina Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) sam postao dio problema i da je propustio priliku da uspostavi integritet.

Ocijenjeno je da se disciplinski postupci unutar VSTS-a moraju radikalno mijenjati, zbog toga što su disciplinska vijeća koja donose odluke većinom sastavljena od članova VSTS-a, a postupci se vode i protiv predsjednika i članova VSTS-a.

Kada su u pitanju imenovanja i napredovanja u karijeri sudija i tužilaca, u izvještaju se navodi da bi etnička pripadnost trebalo da bude samo kriterij koji bi se na kraju uvažavao kod ocjene dva ista kandidata, izabrana na osnovu zasluga.

Sudeći po izvještaju, građani ne veruju u pravosuđe zbog percepcije o korupciji i sukobu interesa.

"Takvo ponašanje, posebno na vrhu pravosudnog sistema, daje loš primjer i takođe širi klimu nesigurnosti i frustracije među građanima", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da se VSTS smatra faktorom koji ne snosi odgovornost "u rukama osoba koje služe interesima mreže političkih patronata i uticaja". Povjerenje javnosti, zaključeno je između ostalog, može se vratiti transparentnošću, kao što je objelodanjivanje imovine sudija i tužilaca.

Ističe se da nezakonito bogaćenje svih javnih službenika treba da bude sankcionisano. U izvještaju se navodi da presude nisu dovoljno obrazložene te da sudski postupci i institucije u kojima se vode nisu dovoljno otvoreni ka javnosti i medijima.

Dodaje se da Ustavni sud još nije dostigao "nivo zrelosti potrebne za odlazak stranih sudija", ali da bi to trebalo da bude krajnji cilj.

Izvještaj, takođe, kritikuje nesprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Odnos prema međunarodnim presudama, navodi se, ugrožava pristupanje EU.

U izvještaju se navodi da 25 godina nakon završetka rata pravda za žrtve ostaje nepotpuna. Presude za ratne zločine, uključujući i odslužene zatvorske kazne, bi prema izvještaju trebalo da se smatraju osnovama nepodobnosti za političku funkciju.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, rekao je da još nije u cijelosti pročitao i izanalizirao izvještaj, pa bi bilo neozbiljno da ga komentariše.

"Na osnovu onog što sam uspio da pročitam mislim da,  prije svega, ono što se navodi nije nešto neočekivano i nešto što se dosad nije moglo već čuti. Prema tome, nisam iznenađen ovakvim izvještajem, naprotiv. Iako sam generalno vrlo kritičan prema vladavini prava u BiH, pa i prema pravosuđu, rekao bih da, s obzirom na svu političko-paraobavještajno-medijsku kampanju koja je vođena u proteklo vrijeme, on i nije toliko loš po pravosuđe koliko je to mogao biti s obzirom na sav trud i resurse uložene da se pravosuđe prikaže u maksimalno lošem svjetlu", rekao je Tegeltija i napomenuo da je u svakom slučaju izvještaj prepoznao neke slabosti sistema na koje je ranije VSTS ukazivao.

Dodao je da postoje ocjene s kojima se slaže te one s kojima se ne slaže, ali da će o tom moći nešto više reći u narednom periodu, kada će o izvještaju diskutovati na sjednici VSTS-a.

Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci, smatra da bh. pravosuđe puca pod teretom eklatantno nezakonitog rada VSTS-a koji, "umjesto da strogo poštuje princip vladavine prava, bez obzira na to o kome je riječ, to ne radi, nego zakon prilagođava za potrebe pojedinca".

"To je evidentno pokazano i u slučaju 'Potkivanje'", kaže Blagojević za "Nezavisne".

Prema Blagojevićevim riječima, nedavno je ukazao i na to da se ovdje ništa ne može uraditi sa ovim VSTS-om.

"VSTS je u ovakvom personalnom sastavu izgubio povjerenje, kako profesionalne zajednice, tako i najšire javnosti u BiH. Nakon afere 'Potkivanje' pokazali su takvu spremnost za kršenje zakona da poslije toga nijedan razuman čovjek ne može imati povjerenje u tu instituciju", ocijenio je Blagojević.

Inače, EU je pozvala sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima izvještaja. Podsjećamo, Pribe je angažovan nakon neriješenih slučajeva ubistva Davida Dragičevića iz Banjaluke i Dženana Memića iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije