BiH

Sud BiH: Biće zatraženo izručenje Mahmuljina

Sud BiH: Biće zatraženo izručenje Mahmuljina
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Sud BiH: Biće zatraženo izručenje Mahmuljina

SARAJEVO - Sud BiH će bez odlaganja zatražiti izručenje pravosnažno osuđenog Sakiba Mahmuljina, odmah nakon što od Interpola Sarajevo dobije informaciju gdje se nalazi, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Na pitanje Srne da li je Sud BiH zatražio od Turske da provjeri da li se Mahmuljin, koji je pravosnažno osuđen za ratne zločine nad Srbima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, nalazi u toj zemlji, te, ukoliko nije, da li će i kada to učiniti, iz ove pravosudne institucije su odgovorili da je izdata naredba da za njim bude raspisana međunarodna potjernica.

"Posao pronalaska traženog lica je na policijskim organima, u ovom slučaju u pitanju je Interpol", naveli su iz Suda BiH.

Iz Suda BiH preciziraju da će, kada dobiju informaciju od Interpola Sarajevo gdje se nalazi osuđeni Mahmuljin, "bez odlaganja proslijediti molbu za izručenje potraživanog".

Interpol je raspisao crvenu potjernicu za ratnim zločincem Sakibom Mahmuljinom, za kojim tragaju 194 zemlje.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije