BiH

Sud BiH: Osmica ostaje na slobodi, Sarajlić nije svjedok

Sud BiH: Osmica ostaje na slobodi, Sarajlić nije svjedok
Foto: N.N. | Sud BiH: Osmica ostaje na slobodi, Sarajlić nije svjedok

SARAJEVO – Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Tužilaštva BiH koje je tražilo određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno bezbjednosne agencije BiH zbog kršenja mjera zabrane, odnosno zbog sastajanja sa Asimom Sarajlićem, funkcionerom SDA.

Inače, Sud BiH još ranije je Mehmedagiću izrekao mjere zabrane koje uključuju i sastajanje sa svjedocima na udaljenosti manjoj od 50 metara, a jedan od svjedoka kako tvrdi Tužilaštvo BiH bio je i sam Sarajlić i to u djelu optužnice koja ga tereti za pranje novca.

Nakon sastanka Sarajlića i Osmice i to dva puta, Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje mjera zabrane i određivanje pritvora Osmici što se na kraju nije desilo jer prema ocjeni Suda BiH, Sarajlić nije svjedok.

"U prilog utvrđenju Suda da u konkretnom slučaju nije došlo do kršenja mjera ide i činjenica da Sarajlić u Tužilaštvu BiH nije saslušan na okolnosti krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, krivičnog djela Krivotvorenje službene isprave, nego isključivo krivično djelo Pranja novca u odnosu na koje je Sud BiH utvrdio da ne postoji osnova sumnje da je osumnjičeni Mehmedagić počinio krivično djelo Pranja novca. Navedno jasno ukazuje da osumnjičeni potencijalnim kontaktom sa Sarajlićem nije niti mogao izvršiti neželjeni uticaj na krivični postupak na način kako to Tužilaštvo u prijedlogu navodi", piše u obrazloženju odluke Suda BiH.

Praktično, Sarajlić je saslušan po tački koja se odnosi na Pranje novca, međutim Sud BiH još ranije je utvrdio da ne postoji sumnja da je Mehmedagić počinio ovo krivično djelo zbog čega kontakt Mehmedagića i Sarajlića nije sporan.

Podsjećanja radi, Mehmedagić i Sarajlić kako je navelo Tužilaštvo BiH sastali su se najmanje dva puta i to jednom na svadbi ćerke Bakira Izetbegovića, a drugi put u Antaliji gdje su zajedno boravili na ljetovanju. Za sve ove tvrdnje Tužilaštvo BiH odstavilo je i dokaze, odnosno informacije Granične policije BiH da su otputovali istim avionom sa sarajevskog aerodroma te fotografije sa svadbe Izetbegovićeve ćerke, međutim Sud BiH praktično je odlučio da Sarajlić uopšte nije svjedok protiv Mehemdagića s obzirom da nema sumnje da je Mehmedagić prao novac. 

Inače, kako su ranije pisali mediji, Sarajlić je supruzi Mehmedagića prodao Audi Q5 koji je plaćen dijelom preko računa, a djelom "na ruke".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije