BiH

Pratite nas na Google news

Sud BiH: U toku pauza na ročištu, pročitane Viber poruke

Sud BiH: U toku pauza na ročištu, pročitane Viber poruke
Foto: N.N. | Sud BiH: U toku pauza na ročištu, pročitane Viber poruke
N.N.

Tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine završili su iznošenje prijedloga na ročištu za određivanje pritvora za Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave Civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika firke Srebrena malina.

Kako saznaje N1, među ostalim detaljima, pročitane su i viber poruke koje su neki od osumnjičenih razmjenjivali u proteklom periodu. Nakon pauze, Sudu će se obratiti advokati odbrane.

Podsjećamo, javnost se zainteresovala za slučaj nabavke respiratora zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratori iznosi 10,5 miliona KM.

Ranije po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA-e izvršili su pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Vlada FBiH i firme “Srebrena malina“. Oduzeti su određeni predmeti, dokumentacija kao i mobilni telefoni nekoliko zvaničnika među kojima je i mobitel premijera Novalića.

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da je tim tužilaca, od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije