BiH

Pratite nas na Google news

Sud BiH odbio tužbu UIO BiH protiv Rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka

Sud BiH odbio tužbu UIO BiH protiv Rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka
Foto: Ilustracija | Sud BiH odbio tužbu UIO BiH protiv Rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka
N.N.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu tužbu Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, zaključivši da je Agencija postupila ispravno.

Agencija je pokrenula postupak po službenoj dužnosti na osnovu informacije da su društva koja vrše prodaju tečnog gasa dužna da legitimišu kupce i evidentiraju određene lične podatke na osnovu zahtjeva Uprave, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

U postupku je utvrđeno da je Uprava naložila prodavcima tečnog gasa da evidentiraju lične podatke kupaca o imenu i prezimenu, mjestu i prebivalištu kupca, ID/PIB kupca, registarskoj oznaci vozila opreme, broju računa, broju otpremnice, datumu otpremnice, prodajnoj količini i prodajnoj vrijednosti plina sa PDV-om, a da za to nema valjan pravni osnov.

"Utvrdivši povredu Zakona o zaštiti ličnih podataka, Agencija je Rješenjem zabranila Upravi da od pravnih lica, koja vrše prodaju tečnog naftnog plina, zahtijevaju da obrađuju lične podatke kupaca tečnog naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila, te da istim naloži brisanje i uništavanje do tada prikupljenih podataka", saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Protiv navedenog Rješenja Uprava za indirektno oporezivanje BiH blagovremeno je podnijela tužbu kojom je pokrenut upravni spor.

"Sud je ispitao pravilnost i zakonitost osporenog Rješenja, te u Presudi zauzeo stavove da je Agencija u obrazloženju pobijanog Rješenja dala valjane i jasne razloge svoje odluke, da u postupku nisu povrijeđena pravila postupka, te da je Agencija pravilno primijenila odredbe materijalnog prava na konkretno utvrđeno činjenično stanje", navodi se u saoštenju.

Sud u Presudi, između ostalog, navodi:

"Tužilac bez osnova osporava pobijani akt, kada i ne dovodeći u pitanje činjenično stanje utvrđeno istim, a to je da pravna lica koja se bave uvozom tečnog naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila, shodno Obavještenju tužioca, imaju obavezu prikupljanja ličnih podataka krajnjih kupaca (ime i prezime, adresu stanovanja) kako bi izbjegli oporezivanje predmetnog proizvoda kao akcizne robe. Odnosno tužilac, a kako to proizilazi iz činjeničnih navoda tužbe i ne spori da shodno članu 61. Zakona o postupku indirektnog oporezivanja koji propisuje teret dokazivanja na strani poreskog obveznika, propisuje obavezu uvoznicima da prikupljaju lične podatke kupaca".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije