BiH

Sud BiH odbio žalbu SNSD-a, glasački listić PDP-a za Dom naroda BiH je važeći

Sud BiH odbio žalbu SNSD-a, glasački listić PDP-a za Dom naroda BiH je važeći
Foto: Nedžad Uglješa | Sud BiH odbio žalbu SNSD, glasački listić PDP za Dom naroda BiH je važeći

SARAJEVO – Apelaciono vijeće Suda BiH nije prihvatilo žalbu koju je SNSD podnio na odluku Centralne izborne komisije (BiH) da prizna glasački listić listi PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ovu informaciju prenijelo je Oslobođenje, a ako se ona ispostavi tačnom, priznavanje listića znači da lista PDP-a sada ima 12 glasova, koliko i lista SNSD-a, pa slijedi da će se peti delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH birati ponovo, i to žrijebanjem između ove dvije liste (delegatsko mjesto trenutno pripada Snježani Novaković Bursać).

Podsjećamo, CIK BiH krajem maja donijela je odluku da ponovo prizna glasački listić PDP-u, a na to je SNSD treći put podnio apelaciju.

Ova priča sada praktično dobija sve ono o čemu su "Nezavisne novine" pisale unazad mjesec dana, a ukoliko dođe do žrijebanja i delegatski mandat ode u ruke PDP-u, po prvi put u istoriji izbornog sistema BiH CIK će biti u "neobranom grožđu" jer će morati da sprovede rezultate izbora, odnosno da oduzme mandat Novaković Bursaćevoj i dodijeli ga Nenadu Vukoviću iz PDP-a. 

Međutim, CIK BiH je u problemu jer, kako smo nedavno pisali, ne znaju na koji način bi mogli da Novaković Bursaćevoj oduzmu mandat, jer u postojećem Izbornom zakonu BiH ne postoji član koji definiše kako treba da se postupi u slučaju da se jednoj listi/kandidatu oduzima mandat, da bi se dodijelio drugoj listi/kandidatu.

Problem leži i u tome da Novaković Bursaćeva nije prekršila nijedan član zakona koji propisuje kada neki izabrani funkcioner gubi mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije