BiH

Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva i potvrdio oslobađajuću presudu Osmici

Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva i potvrdio oslobađajuću presudu Osmici
Foto: Fena | Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva i potvrdio oslobađajuću presudu Osmici

SARAJEVO - Apelaciono vijeća Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo oslobađajuću presudu Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), i Muhamedu Pekiću, službeniku ove agencije, koji su prije dva mjeseca u prvostepenom postupku oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja.

Zanimljivo je da je drugostepene presuda donesena, kao i prvostepena u ekspresnom roku, piše "Dnevni avaz". Dok je prvostepena objavljena isti dana kada je Tužilaštvo iznijelo završne riječi, drugostepena i pravosnažna, svega 10 dana nakon sjednice na kojoj je traženo da se ona ukine i naredi novo suđenje.

Postupajući tužilac Oleg Čavka je u žalbi članovima Vijeća obrazložio je 10. maja da je došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje prvostepene presude.

Čavka je ustvrdio da su Mehmedagić i Pekić u vlastitom interesu poduzeli službene radnje za koje nisu imali ovlaštenja. Istakao je da je tokom postupka bilo konstantnih pritisaka Suda koji je preuzeo ovlaštenja Tužilaštva BiH.

"Sud je bio taj koji je preuzeo ovlasti tužioca i diktirao redoslijed kojim će izvoditi dokaze", rekao je tada Čavka.

Naglasio je da Tužilaštvu nije bilo dopušteno ulaganje dodatnih materijalnih dokaza te da se prilikom izricanja presude javno izneseni dio razlikovao od pismenog otpravka presude. Čavka je citirao stav Prvostepenog suda "da nije svaka zloupotreba krivično djelo", što dovodi u sumnju, kako je rekao, da je presuda nerazumljiva.

Tužilac je zamjerio Prvostepenom sudu što je poklonio vjeru svjedoku Trifku Buhi, koji je Mehmedagićev zamjenik.

"Sud je pojasnio da je Buha supotpisnik i da je on odobrio operaciju izuzimanja snimka iz BH Pošte, iako u dokazima stoji potpis Osmana Mehmedagića", kazao je Čavka, naglašavajući da je Sud bio pristrasan prema odbrani.

U žalbi je istaknuto da je čudna odluka Suda da ne sasluša kao svjedoka policijskog komesara MUP-a KS Nusreta Selimovića, jer je, kako je rekao Čavka, on za Tužilaštvo bio ključni svjedok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije