BiH

Sudije i tužioci insistiraju na hitnom sazivanju sjednice VSTS-a

Sudije i tužioci insistiraju na hitnom sazivanju sjednice VSTS-a
Foto: Ilustracija | Sudije i tužioci insistiraju na hitnom sazivanju sjednice VSTS-a
Fena

SARAJEVO - Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Herecgovini (ZKT) oglasilo se danas saopštenjem za javnost radi, kako navode, zaštite integriteta pravosuđa i nosilaca pravosudnih funkcija te zahtjevom za preuzimanje i pozivanjem na odgovornost.

"Kada je riječ o objavljenom audio-snimku, u kojem predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija i bivša članica Savjeta Milijana Buha neprimjereno i vaninstitucionalno razgovaraju o imenovanju sestre članice Savjeta Buha i njenom eventualnom sukobu interesa, radi zaštite integriteta institucije VSTS-a, zahtijevamo da se hitno sazove sjednica Savjeta te u skladu sa propisanim procedurama..., ,utvrdi da li ponašanje predsjednika VSTS-a kao člana Savjeta u kontekstu objavljenog audio-snimka zadovoljava zakonski standard da 'obavlja svoje dužnosti na pravilan, djelotvoran ili nepristrasan način', te da li se njegovo ponašanje može podvesti pod djelo 'zbog kojeg ne zaslužuje da obavlja dužnosti u Savjet", navodi se u saopštenju.

ZKT smatra da je hitnom razrješenju tog pitanja potrebno bez odlaganja pristupiti kako bi se na adekvatan način zaštitio integritet procesa donošenja odluka u VSTV-u.

"Stavljanjem ove teme na tačku dnevnog reda sjednice Savjeta i omogućavanje javnosti da uživo i transparentno prati tok i argumentaciju koja će biti iznesena tokom rasprave na ovu temu je nužno i potrebno kako bi se donekle sačuvalo uveliko poljuljano dostojanstvo i povjerenje javnosti u pravosuđe", ističe se u saopštenju.

ZKT, istovremeno upozorava kako nalazi i rezultati nedavno objavljenog izvještaja OSCE-a u BiH pod nazivom "Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: sindrom nekažnjivosti" u svojoj suštini izazivaju veliki stepen zabrinutosti u kontekstu pravosudnog odgovora na procesuiranje predmeta korupcije.

"Mi, kao sudije i tužioci, koji su istovremeno i članovi strukovnih udruženja ZKT-a, a u kontekstu ovlaštenja i dužnosti koji su nam povjereni, nužno preuzimamo veliki dio odgovornosti za ovakvo stanje. Krajnje je vrijeme da se individualno i kolektivno zapitamo da li smo istinski svjesni naše uloge u društvu i da li mi kao sudije i tužioci opravdavamo povjerenje koje nam je dato?", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije