BiH

Suđenje Mahmuljinu: Moguće da su u "El mudžahedinu" zagovarali ubijanja zarobljenika

Suđenje Mahmuljinu: Moguće da su u "El mudžahedinu" zagovarali ubijanja zarobljenika
Foto: Arhivska fotografija | Suđenje Mahmuljinu: Moguće da su u "El mudžahedinu" zagovarali ubijanja zarobljenika

SARAJEVO - Halil Mehtić, svjedok odbrane bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, optuženog za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, u nastavku suđenja nije isključio mogućnost da su određeni pripadnici odreda "El mudžahedin" zagovarali da treba ubijati ratne zarobljenike.

Mehtić, koji je tokom rata bio zenički muftija, svjedočio je danas o kontaktima koje je imao sa pripadnicima odreda "El mudžahedin" Abu Harisom i Imadom el Misrijem ali i drugim kojima nije znao imena, te "o misionarskom djelovanju" pripadnika ove vojne formacije na području Zenice tokom proteklog rata.

"Imali su lažna imena. Poznavao sam jednog od njih, koji je poslije rata uhašen kao pripadnik `Alžirske grupe` pod sasvim drugim imenom od onoga kako sam ga poznavao. Znao sam i ljude našeg porijekla koji su bili u odredu `El mudžahedin`", rekao je on.

Svjedok odbrane, koji je jedan od osnivača 7. muslimanske brigade, rekao je da su pripadnici odreda "El mudžahedin" sebe vidjeli kao nekog ko će "nametati šerijat u BiH", napominjući da su praktikovali vjeru na drugačiji način od domicilnog stanovništva.

Mehtić je rekao i da su imami i muftije o problemima koje su imali "zbog misionarskog djelovanja" pripadnika odreda "El mudžahedin" izvještavali tadašnjeg reisa Mustafu Cerića, navodeći da Islamska zajednica BiH, ni tada kao ni danas, nema kapacitete da to spriječi, te da su paradžemati recidivi tog djelovanja.

Svjedok, koji je i koautor brošure "Upute muslimanskom borcu", koju je izdala Islamska zajednica BiH 1993. i 1994. godine, tvrdi da nije znao za ratne zločine koje su počinili pripadnici "El mudžahedin" dok o njima nisu, nakon rata, počeli izvještavati mediji u BiH.

Mehtić tvrdi da ne zna da u Dejtonskom mirovnom sporazumu ima odredba koja se odnosi na strane borce, napominjući da su pripadnici odreda "El mudžahedin" bili veoma rezervisani prema tom mirovnom sporazumu.

Član Sudskog vijeća Mira Smajlović upitala je svjedoka zbog čega se pridavao značaj tome šta pripadnici "El mudžahedina" promišljaju o Dejtonskom sporazumu, Mehtić je odgovorio da su "oni iznijeli svoja premišljanja jer je u arapskom svijetu čast imati sastanak sa muftijom".

Na pitanja predsjedavajućeg Sudskog vijeća Zorana Božića i člana sudskog vijeća Mire Smajlović u vezi navoda u brošuri "Upute muslimanskom borcu" koji se odnose na likvidaciju ratnih zarobljenika, svjedok je rekao da je ta knjiga predstavljala opšti islamski stav o ratovanju koji je bio na snazi prije ženevskih konvencija.

Odgovarajući na pitanje sudije u vezi navoda u brošuri u kojoj se pominje mogućnost likvidacje zarobljenika, od kojih se, kako je sudija rekao, neki mogu protumačiti da je i to dozvoljeno, svjedok je rekao da sve vjere zagovaraju "oko za oko i glava za glavu".

Svjedok je odgovorio pitanjem šta učiniti sa čovjekom /neprijateljem/ za kojeg se zna da je ubio 10, 100 ili 1.000 ljudi, napominjući da je odreba o likvidaciji samo jedna od mogućnosti o kojoj, prema tim uputstvima, konačnu odluku mora donijeti nadležna komanda, jer postoje još i mogućnosti razmjene ili puštanja ratnih zarobljenika.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Naredno ročište zakazano je za 4. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije