BiH

Suđenje Novaliću i drugima: Kako je nastao plan o nabavci respiratora

Suđenje Novaliću i drugima: Kako je nastao plan o nabavci respiratora
Foto: Fena | Suđenje Novaliću i drugima: Kako je nastao plan o nabavci respiratora
N.N.

U nastavku suđenja premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima u predmetu "Respiratori" danas su svjedočili pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar.

Tužilac Mirza Hukeljić je direktnim ispitivanjem ova dva svjedoka pokušao shvatiti na koji način je sačinjen plan potreba na osnovu kojeg je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine radila nabavku respiratora i druge opreme.

Taj plan je prvobitno pravio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, kako je kazala Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra, i to na način da su poslali dopise kantonalnim ministarstvima, koji su trebali dati povratnu informaciju o potrebama u njihovim bolnicama. S obzirom na to da su ti odgovori tekli sporo, kasnije je ovaj posao prebačen Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Oni su, u konsultaciji sa zdravstvenim ustanovama, sačinili nekoliko verzija, a konačnu verziju su prezentovali na sastanku u Vladi FBiH 28. marta, a poslali je 1. aprila. Istog dana se Pehar sastao s premijerom Fadilom Novalićem kako bi mu kazao da nije zadovoljan dosadašnjom dinamikom nabavke i činjenicom da je u tom trenutku potrebnija zaštitna oprema za medicinske radnike nego respiratori.

Suspednovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je Peharu na neki način spočitao to što u planu potreba nije precizirano kakvi respiratori su potrebni bolnicama, nego samo piše da moraju biti za djecu i odrasle, prenosi Klix.ba.

Od 16. marta, kada je u Vladi FBiH odlučeno da bude izdvojen novac za nabavku medicinske opreme (između ostalog respiratora), pa do potpisivanja ugovora o nabavci s firmom "Srebrena malina" održan je niz sastanaka Vlade FBiH, Kriznog štaba civilne zaštite te Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, no čini se kao da nije bilo dovoljno saradnje među tim institucijama.

Krizni štabovi su formirani s ciljem boljeg upravljanja epidemijom, no članovi koji su do sada svjedočili u državnom sudu i nisu bili najbolje upoznati o nabavci. Primjera radi, Davor Pehar, koji je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Kriznog štaba civilne zaštite, je mjesec kasnije obaviješten da je Zavod ugovorom o nabavci respiratora obavezan da uradi tehnički prijem, uprkos tome što nemaju uposlenika koji bi to znao uraditi.

Pehar je za nabavku respiratora, kako kaže, saznao iz medija, a tokom postupka nije bio upoznat o cijeni niti dobavljaču respiratora.

Na adresu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Ministarstva zdravstva FBiH su stizale brojne ponude za nabavku kako respiratora tako i druge medicinske opreme, što su iz ovih ministarstava i prosljeđivali dalje Federalnoj upravi civilne zaštite, no nije poznato da li je nekada neko postupao i dogovarao se s tim ponuđačima.

Današnje suđenje je trajalo otprilike tri sata uz kašnjenje od pola sata s obzirom na to da Fahrudin Solak nije stigao na vrijeme, direktno i unakrsno ispitivanje je bilo u velikoj mjeri konfuzno s obzirom na veliki broj prigovora, prekidanja i međusobnog nerazumijevanja tužilaca, advokata, sudija i svjedoka, piše Klix.ba. U jednom trenutku je sutkinja odbrani na njihov prigovor prokomentarisala da čim se spomene respirator, oni skaču, ukazujući tako na veliki broj prigovora koji nisu suštinski, nego samo ometaju kontinuitet svjedočenja.

Interesantan je bio i moment kada je sutkinja pitala Fadila Novalića da li ima potrebu za ispitivanjem svjedoka, a nakon što on nije odmah odgovorio na to, kazala mu je kako stalno kasni s odgovorima na njena pitanja zato što "spava na suđenju", prenosi Klix.ba.

Sljedeće suđenje je zakazano za 26. april, a tada bi Tužilaštvo BiH trebalo početi izvođenje glavnih dokaza protiv optužene četvorke.

Podsjetimo, optužnica obuhvata premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, direktora "Srebrene maline" Fikreta Hodžića i ministarku finansija FBiH Jelku Miličević. Oni se terete zbog nabavke 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta sve nudi stranica Snaga lokalnog

Marketing tim / 25.09.2021 08:00

Imate ideju kako poboljšati život građana u svojoj lokalnoj zajednici, a trebaju vam sredstva, informacije ili partner da je ostvarite?

USAID | Šta sve nudi stranica Snaga lokalnog

Posjetite stranicu www.snagalokalnog.ba putem koje organizacije civilnog društva, institucije vlasti, poslovni sektor, građani, aktivisti i donatori mogu pronaći informacije i sredstva koja će im pomoći pri rješavanju konkretnih problema i unapređenju života u svojoj zajednici.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini pokrenula je projekat "Snaga lokalnog" za pomoć zajednicama u BiH za razvoj kapaciteta koji će omogućiti održivi rast, povećanje građanskog angažmana i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa.

U svakoj zajednici nastoji se identifikovati određen broj ljudi iz nevladinih organizacija, predstavnika poslovnog sektora i lokalnih vlasti koji bi zajednički radili na otklanjanju lokalnih problema. Ovom vrstom umrežavanja želi se postići održivost, da se lokalne zajednice u budućnosti ne oslanjaju isključivo na jedan izvor finansiranja projekata.

Svrha je da se sredstva koja dobijaju iz inostranstva i od međunarodnih donatora za otklanjanje problema iskoriste zajedno sa sredstvima koja već postoje u lokalnim zajednicama te da se ulažući sopstveni trud i investicije od lokalnih izvora i biznisa poboljšaju uslovi života građana.

U okviru projekta razvijena je web stranica www.snagalokalnog.ba, centralno mjesto i resursni centar putem kojeg se mogu pronaći donatori, partneri, pozivi za projekte,  razmijeniti ideje i primjeri dobre prakse uz pomoć kojih će organizacije civilnog društva i građani imati priliku da riješe probleme u svojoj lokalnoj zajednici.

Šta sve nudi www.snagalokalnog.ba?

Direktorij donatora sadrži informacije o programima, aktivnostima i geografskom području koje određeni donatori finansiraju, rokovima za prijave, kriterijima podobnosti, načinima apliciranja i kako ostvariti kontakt.

Snaga lokalnog kroz svoju bazu svih projekata u BiH omogućava i pristup apliciranju za određene projekte, kao i mogućnost objavljivanja poziva za projekte.

Trebaju li vam projektni ili poslovni partneri, posjetite  bazu korisnika,  koja funkcioniše na način da, ukoliko imate ideju, pretraživanjem baze korisnika možete pronaći sličnu organizaciju, instituciju ili preduzeće koje odgovara vašem profilu, odnosno partnera koji vam može pomoći u realizaciji ideje.

Uvid u listu eksperata iz različitih oblasti djelovanja, kao i pristup i unos dokumenata omogućen je kroz resursnu bazu. Jedan od alata stranice je i help desk putem kojeg možete dobiti odgovore vezane za pisanje aplikacija i ostala tehnička pitanja.

Baza organizacija napravljena je sa ciljem da se promovišu aktivnosti koje provodi civilno društvo, volonteri i ostali učesnici koji podržavaju ljude u potrebi, lokalne zajednice, pokazujući solidarnost i empatiju.

Na stranici se mogu pronaći i međunarodni i domaći pozivi uz mogućnost apliciranja kao i pozivi na  edukacije. Inspiraciju možete potražiti i među uspješnim pričama koje se redovno objavljuju na stranici, a odraz su dobre prakse u realizaciji ideja koje dovode do pozitivnih društvenih promjena.

Opcija next cloud služi za razvijanje zajedničkih ideja i projekata koji funkcionišu na komuniciranju i umrežavanju svih onih koji žele da prikažu svoje ideje, komuniciraju sa partnerima, kreiraju radne grupe i dijele zajedničke materijale.

Bez obzira na to da li ste pojedinac, organizacija, poslovni subjekt, javna institucija, medij, sindikat, aktivista ili neformalna grupa građana, ukoliko se registrujete na platformu Snaga lokalnog na raspolaganju su vam sve potrebne informacije i kontakti za razvoj lokalnih zajednica na jednom mjestu.

Najčitanije