BiH

Pratite nas na Google news

Suđenje Vikiću: Svjedok vidio Herendu kako puca u vojnike JNA

Suđenje Vikiću: Svjedok vidio Herendu kako puca u vojnike JNA
Foto: BIRN BiH | Suđenje Vikiću: Svjedok vidio Herendu kako puca u vojnike JNA
Srna

SARAJEVO - Na suđenju komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, svjedok Vikićeve odbrane Samir Čajić izjavio je da je vidio kako Nedžad Herenda puca ispod Doma policije.

Čajić, koji je neplanirano saslušan u nastavku suđenja, rekao je da je bio pripadnik Odreda za posebne namjene pod komandom Vikića.

Prisjećajući se dana kada je ispod Doma policije ubijeno osam zarobljenih vojnika, on je ispričao kako je bio na spratu kada je začuo pucnjavu i, misleći da je napadnuta baza, otrčao po pušku i istrčao napolje.

Na platou ispred objekta, kako je naveo, jedan od stražara je rekao: "Budala, pobi ljude".

Čajić je rekao da se nageo preko visoke žive ograde i vidio niz ulicu Nedžada Herendu koji je pucao i iz čijeg se oružja dimilo. Čajić misli da je Herenda imao oružje s prigušivačem i da je, u trenutku kad ga je vidio, "potvrđivao".

Saslušanje Čajića, koji je u prethodnom periodu pratio suđenje iz publike, predložila je Vikićev branilac Adna Dobojlić nakon što ga je spomenuo drugi svjedok.

Tužilac Vesna Ilić protivila se njegovom saslušanju, podsjećajući da je jedan njen svjedok odbijen jer je dolazio na suđenje, ali je Vijeće prihvatilo prijedlog odbrane.

Čajić je rekao da je Herenda radio u Državnoj bezbjednosti i da ga je viđao sa Asimom Dautbašićem iz iste službe, koji je takođe radio u Domu policije, prenosi Birn.

Svjedok Mustafa Tabak, koji je pred kraj rata bio i komandant Odreda, rekao je da je čuo da je zarobljene ubio Herenda iz Državne bezbjednosti, a da ih je doveo Mišo Žmiro, koji je bio iz Jukine jedinice.

Svjedok Muhamed Ahmić naveo je da je od 10. maja bio u vodu za obezbjeđenje Odreda, da su evidentirali sve događaje i da je ubistvo sigurno moralo biti zabilježeno.

Svjedok Božo Šain, koji je bio u jedinici Juke Prazine, izjavio je da sa Vikićem nije imao nikakve veze i da je Prazinu, kojeg je većina oslovljavala s "generale", nije imao nadređenog.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Prema optužnici, oni su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim tijelima još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. mart.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije