BiH

Suđenje za "Veliki park": Zaštićeni svjedok demantovao ranije iskaze

Suđenje za "Veliki park": Zaštićeni svjedok demantovao ranije iskaze
Foto: Ilustracija | Suđenje za "Veliki park": Zaštićeni svjedok demantovao ranije iskaze
Srna

SARAJEVO - Na suđenju komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, svjedok "F" rekao je da su raniji iskazi koje je dao Tužilaštvu BiH i Centru javne bezbjednosti u Istočnom Sarajevu bili iznuđeni i da većina navedenog nije tačno.

Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je u Sudu BiH da je 2005, 2006, 2013. i 2017. godine davao iste iskaze, kako bi što prije "s tim završio", a da je prava istina ono što je u predmetu "Veliki park" rekao na prošlom ročištu i tokom današnjeg saslušanja.

On je danas demantovao raniju izjavu da je načelnik Centra javne bezbjednosti Sarajevo Bakir Alispahić sugerisao Juki Prazini da streljački vod bude dio rezervnog sastava policije, ali i potvrdio izjavu od 2006. godine da je Alispahić bio ključna osoba u tom periodu.

Svjedok "F" je demantovao i iskaz od 2005. godine u kojem je navedeno da je Vikićev zamjenik Kemal Ademović bio u špaliru kroz koji su na strijeljane prošli vojnici JNA, te da nije tačan iskaz od 2013. godine da je Ademović formirao streljački vod.

Demantovao je i da je 2006. godine naveo da je pripadnik specijalne jedinice Zoran Čegar bio komandir streljačkog voda, te iskaz od 2013. da je Čegar iz pištolja pucao u glavu vojnika.

Svjedok je, između ostalog, danas demantovao svoju tvrdnju od 2013. godine da su Nermin Uzunović zvani Šok, Senaid Čavčić /Mladen Čovčić/ zvani Rogatica i Davor Matić otišli do podzida u Velikom parku i učestvovali u strijeljanju vojnika.

Takođe je rekao da nije tačno da je vidio da Dragan Vikić, Bakir Alispahić i Kemal Ademović, sa platoa ispred Doma policije gledaju strijeljanje vojnika JNA, kako je navedeno u njegovom iskazu od 2006. godine.

Svjedok "F" je danas rekao da je bio primoran da tri dana nakon saslušanja 15. marta 2013. godine, zatraži od Tužilaštvo BiH dodatno saslušanje o događajima u Velikom parku jer se "sjetio nekih detalja".

Svjedok je dodao da u zapisniku 2013. godine nije uneseno ono što je on rekao, objasnivši da je, njemu nepoznatom muškarcu, detaljno pričao sve što je znao.

On je danas demantovao i navod da je u aprilu 1992. ispred Vikićeve baze dovedeno osam pripadnika JNA, koji su identifikovani i ubili Vikićevi specijalci, među kojima je pucao i Šok.

Danas je ponovio da Šok i Rogatica nisu učestvovali u likvidaciji, nego u utovaru i odvoženju tijela ubijenih iz Velikog parka.

Svjedok je danas izjavio da Vikića i njegove specijalce nije vidio na dan ubistva vojnika JNA 22. aprila 1992, te potvrdio da je istog dana sačinjena službena zabilješka o tom događaju koju je, kako mu je rekao Juka Prazina, sačinio policijski inspektor Predrag Kurteš.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Senaid Čavčić promijenio je ime u Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 25. jula.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije