BiH

Šukalo: CIK BiH odgovoran za održavanje izbora u nepovoljnim uslovima

Šukalo: CIK BiH odgovoran za održavanje izbora u nepovoljnim uslovima
Foto: Srna | Šukalo: CIK BiH odgovoran za održavanje izbora u nepovoljnim uslovima

BANJALUKA - Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske za pravne poslove Marko Šukalo izjavio je večeras da je najveća odgovornost Centralne izborne komisije BiH /CIK/ za održavanje lokalnih izbora u izrazito nepovoljnim uslovima.

"CIK BiH je nezakonito odgodila lokalne izbore u BiH za više od mjesec dana. Jedan od razloga ovakve odluke CIK-a bila je epidemiološka situacija u oktobru. Dolazimo do zaključka da su izbori odloženi kako bi situacija odgovarala političkim strankama čiji predstavnici su u CIK-u, a to su SDS i PDP", rekao je Šukalo za Alternativnu televiziju i podsjetio da su članovi CIK-a nelegalno izabrani.

Govoreći o inicijatici iz Federacije BiH /FBiH/ za formiranje ministarstva za dijasporu na nivou BiH, Šukalo je ocijenio da je svaka inicijativa iz Sarajeva opasna, a da se Srpska s tim od 2006. godine uspješno bori.

"Nemoguće je formirati takvo ministarstvo na nivou BiH, jer bi to značilo prenos nadležnosti sa Republike Srpske i FBiH na nivo BiH. Iza ove priče krije se stara floskula bošnjačke političke elite – jedan čovjek, jedan glas", dodao je Šukalo i naveo da ne postoji dijaspora BiH, nego postoje srpska, hrvatska i bošnjačka.

On je naglasio da sve federalne države nisu multietničke, ali da su sve multietničke zemlje, kao što je BiH, federalne ili konfederalne zajednice.

"Vjerujem u snagu političkih lidera iz Banjaluke da će glatko odbiti takvu inicijativu i prenos ndležnosti. U Banjaluci svake godine organizujemo forum naše dijaspore i sigurno je da Republika Srpska odlično vodi računa o svojim ljudima u inostranstvu i to zajednički radi sa Srbijom", rekao je Šukalo.

Komentarišući izbor Vlade Srbije, Šukalo je izrazio očekivanje da će odlična i bratska saradnja Srpske i Srbije biti nastavljena.

"Vjerujem da će naši odnosi ići uzlaznom putanjom, a premijer Srbije Ana Brnabić je rekla da će njena prva zvanična posjeta biti Republici Srpskoj. U Deklaraciji koju je Narodna skupština Srbije usvojila jasno je naznačeno da joj je najveći nacionalni prioritet Republika Srpska", kaže Šukalo.

On smatra da Srpska i Srbija treba da rade na potpunoj i apsolutnoj integraciji.

"Srpska i Srbija to već rade i zahvalnost dugujemo Srbiji što ulaže u sve naše lokalne zajednice. U Srpskoj će novi objekti nositi nazive – Srbija, Beograd, Šumadija, Kosovo i Metohija što znači da se Srbija tako upisuje na teritoriju Srpske što je značajno. Ne smijemo zaboraviti Sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima koji pruža široku pravnu osnovu za saradnju na svim nivoma", zaključio je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije