BiH

Suljagić prva osoba u BiH kažnjena zbog klevete na Tviteru

Suljagić prva osoba u BiH kažnjena zbog klevete na Tviteru
Suljagić prva osoba u BiH kažnjena zbog klevete na Tviteru

SARAJEVO - Bivši zamenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić prva je osoba u Bosni i Hercegovini osuđena zbog klevete na Tviteru, prenio je portal Kliks.

Prema odluci prvostepenog suda, on je dužan da plati oštećenom 3.000 KM od maksimalnih 6.000.

Suljagić je, naime, osuđen za klevetu po tužbi nesuđenog konzula BiH u Čikagu Ivana Šušnjara.

Reč je o prvoj presudi protiv političara zbog klevete na društvenim mreža u BiH koja je uslijedila nakon što je Ivan Šušnjar podnio tužbu protiv Emira Suljagića zbog komentara koje je iznio na njegov račun na društvenoj mreži Tviter.

Suljagić je Šušnjara nazvao "ustašom", "rasistom" i "rasističkim smećem" u periodu dok je još bila aktuelna priča o imenovanju novog konzula BiH u Čikagu.

"Poredio me je na primjer s čuvarem logora u Dretelju, Dylanom Roofom ubicom američke mladosti, nazivao rasističkim smećem i tako dalje. Logično je da sam ga morao tužiti. Takav narativ prelazi sve granice dopustivog i važno je da se takav javni diskurs unutar bh. društva, a koji Suljagić želi uvesti kao standard zaustavi", rekaoje tim povodom Šušnjar.

On smatra da je BiH prepuna verbalnih obračuna i denuncijacija neistomišljenika ali je dodao da je ovakav nivo napada nezapamćen.

"Doduše, dodao je, moguće je u Evropi da neko i koristi Suljagićev riječnik ali taj neko sigurno u toj istoj Evropi nikako ne bi mogao biti javna osoba i političar", kazao je Šušnjar i najavio podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv Suljagića za krivično djelo nesavjesnog obavljanja posla, budući da ga je oklevetao sa pozicije zamjenika ministra odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije