BiH

Suljević: Notari u FBiH lani sačinili više od 557.000 javnih isprava

Suljević: Notari u FBiH lani sačinili više od 557.000 javnih isprava
Foto: N.N. | Suljević: Notari u FBiH lani sačinili više od 557.000 javnih isprava

SARAJEVO - Notari u Bosni i Hercegovini ove godine obilježavaju 15 godina djelovanja u pravnom sistemu države, a koliki je njihov značaj u jačanju pravne države svjedoči podatak da je 110 notara samo u Federaciji BiH prošle godine sačinilo 557.449 različitih isprava, ističe predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH Sefedin Suljević.

Najviše tih isprava odnosi se na ovjeru potpisa i prepisa kojih je u 2021. godini sačinjeno 459.874.

"Osim ovih dokumenata, imali smo i 92.354 notarski obrađenih isprava o pravnim poslovima te 639 notarskih potvrda. Ove brojke su same po sebi impozantne, ali ono što je za nas kao Notarsku komoru posebno važno je da smo u javnosti i pravnom sistemu dokazali opravdanost postojanja notarijata u BiH kao dobre prakse koja je već odavno postala nezaobilazan segment pravne države u svim demokratskim i uređenim državama", ističe Suljević.

On dodaje kako je zabilježen veoma mali broj osporavanja notarskih isprava te da je kao i godinu ranije, visok nivo kvalitete rada i dostupnosti notara građanima održavan usprkos problemima i restrikcijama izazvanim pandemijom koronavirusa.

Ranije spomenutim podacima o broju obrađenih notarskih isprava u Federaciji BiH treba dodati i 5.496 isprava koje su sačinjene u Brčko Distriktu, koji takođe djeluje u okviru Notarske komore FBiH.

Suljević podsjeća da su notarima kao povjerenicima suda  na osnovu Zakona o nasljeđivanju u FBiH dodijeljeni u rad ostavinski predmeti te da su značajan dio posla notari prošle godine obavili upravo u ovom segmentu.

"Tokom prošle godine notari u Federaciji BiH mogu se pohvaliti s 35.242 pravomoćno okončanih ostavinskih predmeta. S druge strane, u istom periodu registrirano je samo 69 prigovora na rješenja o nasljeđivanju, što samo po sebi dovoljno govori o profesionalnom i odgovornom radu notara", navodi Suljević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije