BiH

Sutra odluka vlasti u Srpskoj o učešću na izborima

Sutra odluka vlasti u Srpskoj o učešću na izborima
Foto: Srna | Sutra odluka vlasti o učešću na izborima

BANJALUKA - Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj sutra će donijeti odluku o tome na koji način će učestvovati u lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

"Sutra će biti donesena odluka o učešću na izborima. Smatramo da kolege koje se nisu odazvale od početka su radile sa Kristijanom Šmitom i pojeidnim ambasadorima", rekao je Nenad Stevnadić, presjednik Narodne skupštine Republike Srpske nakon sastanka koji je sazvao, a na koji se nisu odazvali predstavnici opozicije u Republici Srpskoj.

Stevandić je rekao da je ideja bila da se odgode izbori dok na snagu ne stupi Izborni zakon Republike Srspke, ali da će biti donesena odluka.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanka na kojem su prisustvovali predstavnici vladajućih stranaka u Republici Srpskoj i stranaka koje imaju odbornike u skupštinama opština i gradova u Republici Srpskoj rekao je da postoji koncept da se nametne izborna volja i da bi to dovelo Srpsku u položaj da ne može da provede izbore na volji naroda.

"Zalažem se za to da se ne izađe na izbore pod uslovom konsenzusa svih političkih faktora", rekao je Dodik dodajući da lideri opozicionih partija žele da se dodvore nekim drugima i da se radi o kukavičkom činu.

Naglasio je da su lideri opozicije trebali da dođu i u oči kažu svima ono što misle, pitajući se kako će imati snage i hrabrosti kada dođu na vlast.

"Izborni procesi se ne mogu odvijati bez opšteg koncezusa snaga koji učestvuju u izborima", rekao je Dodik dodajući da to ovdje očigledno nije moguće.

Podsjećanja radi, opozicija u Republici Srpskoj bojkotovala je današnji sastanak ističući da je on alibi vladajućim stranakama da izađu na izbore po izborima koje je raspisao CIK, a po Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika. Nakon što je nametnut taj Izborni zakon predstavnici vladajućih stranaka rekli da će izbore sprovesti po Izbornom zakonu Republike Srpske koji je usvojen ali koji još uvijek nije stupio na snagu. Od početka, opozicione partije su govorile da od toga neće biti ništa i da vlast nije iskrena po tom pitanju te da će na kraju izaći po pravilima koje je definisao Šmit. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije