BiH

Pratite nas na Google news

Sutra posebna sjednica NS RS

Sutra posebna sjednica NS RS
Foto: N.N. | Sutra posebna sjednica NS RS
Srna

BANJALUKA - Posebno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da počne sutra u Banjaluci, a pred poslanicima će se naći Prijedlog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godina po hitnom postupku i Prijedlog Budžeta Republike Srpske za 2020. godinu po hitnom postupku.

Dnevnim redom, koji je Vlada predložila, obuhvaćeni su i Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2020. godinu po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima po hitnom postupku, te Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2020. godini.

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske u 2020. godini i o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2020. godinu, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Početak osme posebne sjednice Narodne skupštine zakazan je za 12.00 časova.

Vlada Republike Srpske utvrdila je 5. decembra Prijedlog budžeta Srpske za narednu godinu od 3,425 milijardi KM i Prijedlog programa ekonomskih reformi od 2020. do 2022.

Ministar finansija Srpske Zora Vidović tada je izjavila da je Prijedlog budžeta za 2020. godinu za 3,3 odsto ili 108,4 miliona KM veći nego ovogodišnji rebalansirani budžet.

Vidovićeva je napomenula da je Vlada utvrdila i Prijedlog programa ekonomskih reformi za period od 2020. do 2022. godine na osnovu kojeg je utvrđen i Prijedlog budžet za narednu godinu.

Ona je istakla da će svi procesi iz Programa ekonomskih reformi za period od 2019. do 2021. godine biti nastavljeni i u 2020. godini.

"To su podizanje konkurentnosti i produktivnosti privrede, veće zapošljavanje i plate, rješavanje problema u zdravstvu, stvaranje efikasije javne uprave, strukturalno usklađivanje školstva i tržišta rada i socijalna karta, odnosno socijalne potrebe stanovnika Srpske", pojasnila je Vidovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije