BiH

Sve tiše prijetnje o raskidu koalicije i prestanku odlučivanja na nivou BiH

Sve tiše prijetnje o raskidu koalicije i prestanku odlučivanja na nivou BiH
Foto: Arhiva | Sve tiše prijetnje o raskidu koalicije i prestanku odlučivanja

SARAJEVO, BANJALUKA – Ukoliko izabrani predstavnici na nivou BiH koji dolaze iz Republike Srpske, budu poštovali zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojene krajem marta, na nivou BiH više neće odlučivati, koalicija sa HDZ-om i strankama "trojke" biće raskinuta, a Republika Srpska će se povući iz svih sporazuma, uključujući i one o vojsci, indirektnim porezima i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Naime, krajem marta Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke kojim od "kolonijalne uprave" traže da ponište sve odluke Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Ako se taj zaključak ne sprovede, što i nije, NS RS drugim zaključkom predvidjela je održavanje Parlamentarne skupštine BiH što je urađeno u četvrtak, ali nije usvojeno ono što je NSRS tražila.

"Ukoliko se ne ispoštuje zaključak broj 2 NS RS traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces", piše u zaključku broj 3 u kojem se navodi i da će NS RS od političkih stranaka iz Republike Srpske koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na niovu BiH da "formalno i suštinski napuste to partnerstvo".

Dalje, u tom zaključku navedeno je i da će NS RS donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teriotorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH, i povući se iz svih sporazuma te donijeti Izborni zakon Republike Srpske.

"Očekivano, Šmitove odluke nisu poništene, i očekivano, 'trojka' je pružila pojas za spasavanje koalicionim partnerima iz Republike Srpske. Iskustvo nas uči da mnoge stvari brzo padnu u zaborav, iako su bile nabijene povišenim tenzijama i emotivnim nacionalnim nabojem. Poražavajuće je da su nas političari u retoričkom smislu vratili u devedesete godine prošlog vijeka. SNSD neće raskinuti koaliciju, a mislim da to ne želi ni njihovi koalicioni partneri", rekla je Tanja Topić, politički analitičar, dodajući da je odlučujuće kako će reagovati međunarodna zajednica na usvajanje Izbornog zakona Republike Srpske i da li će posegnuti za strožim rješenjima.

Što se tiče zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, i ranije, SNSD odnosno vlast u Republici Srpskoj nekoliko puta se povukla.

Posljednji značajniji slučaj bio je sa zaključcima o vraćanju nadležnosti u oblasti vojske, indirektnih poreza i pravosuđu, a tako bi moglo biti i sa zaključcima od 28. marta.

Nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, očekivano, nije usvojio ono što je od njega zaključcima tražila NS RS, ublažila se i retorika.

Nakon te sjednice, poslanici koji čine vlast u Republici Srpskoj oštricu kritike usmjerili su na Šmita, nijednom riječju ne spominjući raskid koalicije, prestanak odlučivanja ili povlačenje iz sporazuma.

Odgovor na "prijetnje" iz Republike Srpske u smislu neodlučivanja i raskida koalicije stigao im je na samoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kada je Denis Zvizdić, zamjenik predsjednika NiP-a pozvao SNSD da raskinu koaliciju, naglašavajući da će takva njihova akcija izazvati reakciju na koju vjerovatno nisu računali te da je pitanje ko će na kraju izaći iz te koalicije.

Takođe, Zvizdić se osvrnuo i na eventualnu blokadu u odlučivanju, naglašavajući da će u tom slučaju predložiti akt da svi oni koji blokiraju, bojktoju ili ne odlučuju, ne dobijaju platu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije