BiH

Švedska princeza Viktorija i princ Daniel prošetali Sarajevom

Švedska princeza Viktorija i princ Daniel prošetali Sarajevom
Foto: Anadolija | Švedska princeza Viktorija i princ Daniel prošetali Sarajevom

SARAJEVO - Švedska princeza Viktorija i princ Daniel, u društvu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, prošetali su starim dijelom grada, posjetivši ovom prilikom Vijećnicu i Baščaršiju.

Švedska princeza i princ su jutros doputovali u posjetu BiH, te se sastali sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik su izrazili zadovoljstvo posjetom švedske kraljevske porodice i zamjenice premijera Isabelle Lovin i zahvalili za kontinuiranu podršku i angažman Švedske kroz brojne razvojne projekte.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH, rečeno je prilikom susreta. Sagovornici su se složili da brojna dijaspora, koja je dobro integrisana u švedsko društvo, doprinosi ukupnom razvoju ekonomske i kulturne saradnje.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili angažman visoke švedske delegacije na temama od zajedničkog interesa za sve građane u BiH, a to su klimatske promjene, zaštita životne sredine, inovacije i preduzetništvo, te učešće mladih. Švedska vlada je podržala izradu zajedničke strategije za zaštitu okoline, koja će se bazirati na smanjenju zagađenja vazduha i ublažavanju efekata klimatskih promjena. To je globalni problem, na kojem možemo svi sarađivati, zaključeno je prilikom susreta.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine princeza Viktorija i princ Daniel prisustvovali su u Parlamentarnoj skupštini BiH, zajedno s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, plenarnoj sjednici konferencije "Pametni rast za novu klimatsku stvarnost".

Tokom posjete upriličena je posjeta švedskoj IT kompaniji System Verification, kao i susret s djecom iz Banjaluke i Sarajeva koja učestvuju u radionici o pravljenju robota u prostorijama System Verifikation.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije