SP Qatar 2022.

BiH

"Sveska grobara Ilovara najpotresniji dokument o umiranju djece u logoru Jastrebarsko"

"Sveska grobara Ilovara najpotresniji dokument o umiranju djece u logoru Jastrebarsko"
Foto: Srna | "Sveska grobara Ilovara najpotresniji dokument o umiranju djece u logoru Jastrebarsko"
Srna

KOZARSKA DUBICA - Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je danas da je sveska grobara Franje Ilovara, koji je po naređenju časnih sestara danima sahranjivao mrtve mališane, jedan od najpotresnijih dokumenata o umiranju djece u Logoru Jastrebarsko.

"Dječija tijela, kaže grobar, bila su spakovana u kištre i sanduke. Da bi ih što više stalo u jedan sanduk, silom su zatvarani poklopci. U jednoj kištri moglo je biti i po osmoro do 10 djece", navedeno je u svesci grobara Ilovara, koja se čuva u Muzeju na Mrakovici.

Reagujući na pismo zagrebačkih nadbiskupa, koji negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za djecu u Drugom svjetskom ratu, Tulekovićeva je navela da je čuvar groblja sahranjenu djecu računao na "kune" i "komade", a da je račune svojim potpisom ovjeravala časna sestra Gaudencija.

Na prvoj stranici dnevnika zapisano je da je 22. jula 1942. sahranjeno 107 djece. Onda stoji račun i potvrda: "Primio na račun kopanja grobova 10.000 kuna za 100 komada djece pokopane".

U medijima je juče objavljeno pismo koje su hrvatski biskupi uputili Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju.

Dva mjeseca od odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC i dvije sedmice od prvog obilježavanja praznika Svete djece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, 13. jula, zagrebački nadbiskupi predvođeni Josipom Bozanićem, negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za djecu u Drugom svjetskom ratu, već tvrde da je to bilo "prihvatilište" u kojem su navodno časne sestre liječile djecu.

U opširnom otvorenom pismu objavljenom na sajtu Zagrebačke nadbiskupije patrijarhu srpskom Porfiriju, Sabor Srpske pravoslavne crkve se optužuje da je ovom odlukom i obilježavanjem, kako kažu, prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je, tvrde, prepuna neistina i manipulacija kojima se navodno nedužnima pokušava podmetnuti krivica.

Oni tvrde i da SPC širi neistine vezane za ulogu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i nadbiskupa Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu i da ga kleveće.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije