BiH

Svjedočenje supruga silovane Srpkinje

Svjedočenje supruga silovane Srpkinje
Foto: Arhiva | Svjedočenje supruga silovane Srpkinje
Srna

SARAJEVO - U nastavku suđenja Ademu Kostjerevcu, optuženom da je kao pripadnik takozvane Armije BiH u Zvorniku 1992. godine silovao trudnu Srpkinju, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da mu je supruga, kada je razmijenjena poslije pet mjeseci, pričala da je bila zatvorena u selu Bajrići i da je silovao Kostjerevac.

Imena svjedoka i njegove supruge ne smiju biti objavljena iako nisu svjedočili pod mjerama zaštite, javlja Birn.

Svjedok je rekao da je 17. septembra 1992. godine izveden napad muslimanskih snaga i da je on ranjen, a da je odvedena njegova supruga, koja je bila u trećem mjesecu trudnoće.

On je ispričao da ga je pogodio rafal i da je pobjegao iza kuće, te da je čuo kako viču: "Ne pucaj! Žena je", te da su njegovoj supruzi rekli da pođe sa njima.

Svjedok je rekao da je nabacao na sebe neke gume i da je tu ostao dok nije stiglo pojačanje iz Drinjače, kada su napadači pobjegli.

On je dodao da je prepoznao neke koji su učestvovali u napadu, a da je njegovu suprugu odveo Muharem Sulejmanović, zvani Šiško.

Prema riječima svjedoka, u napadu je ubijeno sedam mještana, više žena nego vojnika, odvezena je hrana i stoka, a njegov auto je zapaljen.

On je ispričao da je njegova supruga razmijenjena 6. februara 1993. godine i da je bila jako mršava - "kost i koža", te da mu je rekla da je više puta silovao Adem Kostjerevac, kao i izvjesni Veiz, te da je izgubila dijete.

Svjedok je naveo da su poznavali Kostjerevca od ranije, da je s njim išao u školu do četvrtog razreda, a da ga je posljednji put vidio pred rat.

Kostjerevcu je, kako je rekao, iz Srbije dovozio brašno, ulje i cigarete, jer nije imao gdje da kupi.

"Pili smo kafu ispred kuće. To je bila polovina marta", dodao je svjedok.

On je rekao da njegova supruga nije bila naoružana kada je odvedena, te potvrdio da je od supruge čuo da joj je u Bajrićima pomagala izvjesna Hajka, kao i da je Kadrija Muratović spasio od jednog vojnika s nožem.

Branilac Mirna Delalić pitala je zbog čega svjedok u iskazu koji je dao 2009. godine nije spominjao seksualno zlostavljanje, kao ni trudnoću supruge, iako je opisivao ostale događaje, uključujući gubitak imovine i stoke.

Svjedok je rekao da nije bio pitan o tome i da sad potvrđuje.

Tužilac Milanko Kajganić je rekao da je ta istraga bila vođena o zločinima koji su počinjeni u selu.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. avgust.

Kostjerevac je 18. juna izručen iz SAD, suđenje mu je počelo prošle sedmice.

On je optužen da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio ženu srpske nacionalnosti na seksualni odnos.

U optužnici se navodi da je žena bila trudna i da je silovanje uzrokovalo prekid trudnoće. Bila je zatvorena u podrumu mlina koji je služio kao zatvor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije