BiH

Svjedočio o pritvaranju Muslimana i žtvama u Rogatici

Svjedočio o pritvaranju Muslimana i žtvama u Rogatici
Svjedočio o pritvaranju Muslimana i žtvama u Rogatici

HAG - U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok optužbe Elvir Pašić opisao je danas kako su snage bosanskih Srba nezakonito pritvorile i zlostavljale stotine Muslimana u Rogatici u ljeto 1992. i identifikovao pritvorenike čija su tijela naknadno pronađena u masovnoj grobnici.

General Mladić, tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, optužen je, između ostalog, za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH, uključujuci i Rogaticu.

Svjedok Pašić, koji je do proljeća 1992. bio policajac, posvjedočio je da su ga početkom juna te godine, dok se skrivao u podrumu, zarobile srpske snage koje su prethodno granatirale grad.

"Kad su nas istjerali iz podruma, najviše me je dojmilo što su okolne privatne kuće gorjele, dok su ljudi ležali na zemlji, s rukama vezanim iza leđa...Srpski vojnici bili su u kamuflažnim uniformama, od kojih su neke bile policijske, i svi osim dvojice imali su pokrivena lica", kazao je Pašić.

Zapovjednik svih srpskih snaga u Rogatici, kako je precizirao, bio je Rajko Kušić.

Sa spiska od 65 imena žrtava naknadno ekshumiranih iz masovne grobnice, koji su mu predočili tužioci, Pašić je za deset osoba rekao da ih je posljednji put vidio upravo dok su vezani lezali ispred njegove zgrade, okruženi srpskim vojnicima. Dodao je da sa spiska poznaje još šest osoba.

"Ne vjerujem da je iko od njih učestvovao u borbama...Među njima je bio i moj ujak", rekao je Pašić.

Napominjući da su srpske vlasti po preuzimanju Rogatice objavile da će "očistiti grad od 4.000 'zelenih beretki', svjedok je kazao da u gradu nije vidio nikakve muslimanske vojne organizacije.

Nakon zarobljavanja, svjedok je bio prebačen u srednju školu sa još "300 žena, djece i starijih i mlađih muškaraca". Poslije nešto više od mjesec dana, Pašić je jednu noć proveo u logoru Sušica u Vlasenici, gdje ga je "fizički zlostavljao" šef obezbjeđenja Dragan Nikolić-Jenki.

Nikolić je 2003. godine pred sudom u Haagu priznao krivicu za progon rogatičkih Muslimana i osuđen je na 20 godina zatvora.

Pašić je, prije nego što je bio oslobođen, godinu dana proveo i u logoru Batković kod Bijeljine, gdje je, kako je posvjedočio, bio očevidac prebijanja nekoliko pritvorenika na smrt.

Suđenje Mladiću - koji ni danas nije bio prisutan u sudnici zbog ljekarskih pregleda - biće nastavljeno u idući ponedjeljak. Bivši komandant VRS optužen je i za genocid u Srebrenici,terorisanje stanovništva Sarajeva nad kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

Mladićev tadašnji vrhovni komandant i predsjednik Republike Srpske Radovan Karadzić nije danas, u odvojenom postupku pred Tribunalom,

nastavio odbranu od istih optužbi pošto su sudije usvojile zahtjev svjedoka Momira Garića da iskaz započne u ponedjeljak zbog kasnog dolaska u Hag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije