BiH

Svjedok: Karadžić nalagao humano postupanje sa zarobljenima

Svjedok: Karadžić nalagao humano postupanje sa zarobljenima
Svjedok: Karadžić nalagao humano postupanje sa zarobljenima

HAG - Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Avlijaš izjavio je danas pred Tribunalom u Hagu da je Karadžić, tokom rata u BiH, naređivao humano postupanje sa zarobljenicima, ali da često lokalne vlasti to nisu poštovale.

Karadžić, u to vrijeme predsjednik RS, optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH. Po optužnici, hiljade nesrba bile su nezakonito pritvarane, zlostavljane i ubijane u logorima u RS, prije no što bi ih srpske snage protjerale.

Avlijaš je, kao 100. svjedok odbrane, izjavio da Karadžić, "usljed ratne situacije", "objektivno nije mogao da kontroliše aktivnosti kriznih štabova na terenu".

"Gdje je god mogao, Karadžić nalagao da se bezuslovno oslobode civili i obezbijedi čovječno postupanje, u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je svjedok.

Svjedok je kazao i da je oktobra 1992, po nalogu Vlade, posjetio centre za pritvorenike u RS, "poslije izvještaja da je stanje u zatvorima kritično". U Prijedoru i Banjaluci obavijestili su ga da su svi "ratni zarobljenici" već odvedeni, a u Vlasenici je video da "nije bilo ni zatvora, ni pritvorenika".

Zvaničnici u Prijedoru, uključujući ratnog gradonačelnika Milomira Stakića i šefa policije Sima Drljaču, po Avlijašovim riječima, uvjeravali su ga da je "sabirni centar" u Trnopolju raspušten, uprkos suprotnim tvrdnjama medija i Crvenog krsta. Kazali su mu i da su ponovno otvaranje Trnopolja inicirali "neodgovorni pojedinci time što su Muslimane nagovarali da se okupe tamo da bi bili prebačeni u inostranstvo".

Tribunal je Stakića osudio na 40 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovnistva. Drljaču su 1996. ubile međunarodne snage u BiH, pokušavajući da ga uhapse.

U sarajevskoj opštini Hadžići, Avlijaš je, kako je kazao, zatekao "haos", zbog čega je obezbijedio da pritvoreni Muslimani budu prebačeni u zatvor Kula kako ne bi bili podvrgnuti odmazdi zbog "mučenja Srba" u pritvoru u Tarčinu.

Avlijaš je, odgovarajući na pitanja tužioca Alana Tigera (Tieger), potvrdio da je u pritvoru zvanom "Bunker", u Vogošći, koji je ranije nazvao "užasnim mjestom", bio svjedok nehumanog ponašanja prema pritvorenim Bošnjacima i da je tražio da to prestane.

Svjedočio je i da su pritvorenike tu držali lokalni krizni štab i "vojska", koji su mu rekli da su svi Bošnjaci zarobljeni u zoni borbenih dejstava. Provjera te tvrdnje nije bila zadatak svjedoka, već samo da utvrdi, kako je rekao, da li se sa pritvorenima postupa u skladu s međunarodnim propisima i Karadžićevim uputstvima.

Svjedok je potvrdio da je u skladištu u Ilijašu video samo pritvorene civile koji su ga molili da im pomogne. Rekao je da je pritvorenicima prenio da se pregovara o razmjeni "svi za sve", da bi ih "rasteretio pakla u kojem su se našli". Ta razmjena je kasnije propala.

Na sugestiju tužioca Tigera, svjedok je izjavio da je u sportskoj sali u Hadžićima zatekao 90 Bošnjaka koje su pripadnici srpskih paravojski "užasno mučili" i "žestoko zlostavljali". Napomenuo je da su to bili njegovi nekadašnji susjedi i da je je isposlovao da oni budu prebačeni u sarajevski zatvor Kula gdje ih je posjetio i saslušao.

Upitan zašto nije odmah utvrdio da su njegovi susjedi nezakonito pritvoreni i naložio da budu oslobođeni, Avlijaš je odgovorio da je bio "običan smrtnik" i da "nije mogao da interveniše". "Ko je mnogo pričao - nije dobro prošao. Trebalo je mudrosti da se glava sačuva", kazao je svjedok.

Na pitanje o 200 Bošnjaka na Korićanskim Stijenama koje su avgusta 1992. ubili pripadnici policije iz Prijedora, Avlijaš je kazao da "nema opravdanja" za taj zločin koji je "ukaljao čast srpskog borca" i da je šefa prijedorske policije Drljaču "trebalo odmah uhapsiti".

Upitan da li li je znao da je Karadžić 1993. odlikovao policijsku stanicu u Prijedoru i samog Drljaču koji je i unaprijeđen, Avlijaš je odgovorio odrečno.

Prije Avlijaša, u Karadžićevu odbranu je svjedočio Tomislav Puhalac, bivši pripadnik tajne policije RS. On je za izbijanje rata u Sarajevu okrivio Stranku demokratske akcije, tvrdeći da su njene paravojske "Zelene beretke" i "Patriotska liga" napadale i protjerivale i pljačkale Srbe.

Suđenje Karadžiću se nastavlja sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije