BiH

Svjedok čuo da su tijela ubijenih vojnika JNA bačena na Bentbaši

Svjedok čuo da su tijela ubijenih vojnika JNA bačena na Bentbaši
Foto: Ilustracija | Svjedok čuo da su tijela ubijenih vojnika JNA bačena na Bentbaši
Srna

​SARAJEVO - U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a Armije RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, svjedok "E" je rekao da je čuo da je Juka Prazina naredio Nerminu Uzunoviću zvanom Šok i Bakiru Hotiću da iz Miljacke izvade tijela ubijenih vojnika koja su bila bačena na Bentbaši.

Govoreći o ubistvu zarobljenih pripadnika JNA 22. aprila, ovaj bivši pripadnik Jukine jedinice naveo je da mu je predveče po povratku sa zadatka njegov saborac Kenan Spahić rekao da je privedeno osam rezervista JNA koji su zarobljeni na Dobrinji.

Sutra je, kako je rekao, od Spahića čuo da su ubijeni ispod Doma policije, ali mu nije rekao ko je to učinio.

"Čuo sam da su tijela bačena na Bentbaši, u Miljacku ispod restorana `Bazeni`. Stanovnici su se bunili zbog neprijatnog mirisa leševa, pa je Juka naredio Nerminu Uzunoviću zvanom Šok i Bakiru Hotiću da ih izvade iz Miljacke i sklone", ispričao je svjedok "E".

Podsjećajući ga na iskaz koji je dao u Tužilaštvu BiH 2015. godine, tužilac Vesna Ilić navela je da je tokom istrage svjedok rekao da je siguran da mu je Spahić rekao da je vidio kako su Hotić i Uzunović odvukli leševe u plavom kombiju, što je on danas demantovao.

Nakon predočenog iskaza datog Tužilaštvu BiH 2007. godine, u kojem je naveo da je u toku noći čuo da će zarobljeni vojnici biti strijeljani, svjedok je danas izjavio da se ne sjeća, ali da je moguće.

Svjedok je na početku ročišta potvrdio da je sa petnaestak pripadnika Jukine jedinice, među kojima su bili Kenan Spahić, Bakir Hotić i Senaid Čavčić zvani Rogatica, sa Alipašinog polja u aprilu 1992. godine prešao u Dom policije u kojem su već bili Vikićevi specijalci.

Objasnio je da su na Alipašinom polju imali akreditacije "Patriotske lige", a da su u Domu policije dobili akreditacije rezervnog sastava specijalne policije, koje su koristili do septembra kada su postali pripadnici Armije RBiH.

"U Domu policije smo ostali 10 do 15 dana i za to vrijeme smo po Jukinoj naredbi išli u akcije na Vracama, u Vogošći, `Pretisu`, pretresali stanove i vršili hapšenja. Uhapšene i oružje koje smo prikupili obavezno smo predavali Juki, o čemu je on dalje odlučivao", rekao je svjedok.

Iste zadatke, kaže, obavljali su i kada su u maju prešli u obližnje obdanište jer zbog velikog priliva ljudi nisu mogli svi da se smjeste u Dom policije.

Tokom unakrsnog ispitivanja Vikićevog branioca, advokata Adne Dobojlić, svjedok je rekao da nikada nije vidio ni čuo da je Prazina dobio bilo kakvo zaduženje od Dragana Vikića, te da nikad nije čuo da je bilo koji pripadnik Vikićeve Specijalne jedinice na bilo koji način učestvovao u ovom događaju.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena, s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 11. aprila.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije