BiH

Svjedok na suđenju za "Respiratore": Ponuda se mijenjala iz časa u čas

Svjedok na suđenju za "Respiratore": Ponuda se mijenjala iz časa u čas
Foto: Fena | Svjedok na suđenju za "Respiratore": Ponuda se mijenjala iz časa u čas
Fena

SARAJEVO - U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori" u kojem su optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministarka finansija Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić koji je za potrebe Federacije u vrijeme pandemije virusa korona nabavio sporne respiratore.

Današnje suđenje obilježila je rasprava između Tužilaštva BiH i odbrane optuženih koja je tvrdila da dokazi danas prezentovani nisu dostavljeni odbrani u okviru optužnice te da su time prekršeni zakoni koji propisuju pravo na pravičnu odbranu.

Svjedokinja u ovom slučaju koja radi u Kancelariji premijera Federacije na administrativno-tehničkim poslovima Bahra Džaka nije završila svjedočenje koje će biti nastavljeno 7. aprila, jer je mnogo vremena potrošeno na raspravu između tužioca i advokata odbrane.

Sutkinja Džemila Begović kazala je da će o svakom od dokaza suditi kako oni budu dospijevali, ali su tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić najavili da će predočiti materijalne dokaze koji govore o tome da je advokatima odbrane dostavljeno sve od dokaza.

Advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović kaže da je ovo prvi slučaj u njenoj praksi da odbrani nisu predočeni rezultati pretresa i izuzetih dokaza tokom pretresa službenih prostorija i stana, što je tuilac negirao.

"Svi dokazi koji su dobijeni takvim načinom biće takozvani plodovi otrovne voćke jer neće biti valjani", pojasnila je Vidović, ali je sutkinja rekla da ukoliko se to utvrdi kao tačno Sud BiH će znati kako će postupati za dijelove svjedočenja koji se budu odnosili na to.

Što se tiče svjedočenja Bahre Džake, ona je na početku zatražila da joj Sud dodijeli mjere zaštite kako bi, kaže, zaštitila zdravlje svoje porodice, zatraživši da se njeno ime ne spominje na suđenju.

Međutim, sutkinja je kazala da Džaka iznosi svoje želje te da zbog nepostojanja dovoljno dokaza ne može udovoljiti njenom zahtjevu.

Najviše pitanja tužioca, koji nije završio danas ispitivanje svjedoka, odnosilo se na rad Džake s premijerom i o njenoj komunikaciji s Hodžićem, ali je ona ponovila da nikada nije učestvovala u procesu javnih nabavki.

Kaže da je premijera obavještavala o svemu što je znala u vezi s ponudom koju je na službenu e-mail adresu dostavio Hodžić, no podvukla je da se ta ponuda mijenjala iz časa u čas budući da je na svjetskom tržištu vladao sveopšti haos kada je u pitanju nabavka respiratora.

Iz jedne od komunikacija koje je tužilac prezentovao vidljivo je da je Džaka tražila od Hodžića specifikaciju respiratora, ali je u svjedočenju rekla da je to zatražila kako bi mogla ponuditi više informacija premijeru Novaliću, ali da to nije nikome proslijedila.

Dodala je da je samoinicijativno pitala sekretaricu generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao i svoju prijateljicu doktoricu iz Travnika Aidu Čorbeg, koja će takođe biti svjedokinja u ovom slučaju, o kakvim se respiratorima radi. Kaže da iz KCUS nije dobila uopšte povratnu informaciju.

Ispitivanje ove svjedokinje biće nastavljeno 7. aprila kada će i odbrana imati moućnost za unakrsno ispitivanje.

Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Ministarka Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije