BiH

Švraka u fotelji sa neodgovarajućom diplomom

Švraka u fotelji sa neodgovarajućom diplomom
Foto: Arhiva | Švraka u fotelji sa neodgovarajućom diplomom

SARAJEVO - Prilikom imenovanja Nebojše Švrake, vršitelja dužnosti direktora Fonda za povratak BiH, nije ispoštovan Pravilnik o razvrstavanju i sistematizaciji radnih mjesta.

Prema tada postojećem pravilniku, za tu dužnost kandidat je morao da ima završen Ekonomski fakultet, a Švraka ima diplomu profesora fizičke kulture (DIF). I tako Švraka već dvije godine stoluje u direktorskoj fotelji iako konkursna procedura o kvalifikaciji nije ispoštovana.

Međutim, kako saznajemo, prema novom pravilniku, koji još nije usvojen, predviđaće se i mogućnost da direktor Fonda za povratak, iako je riječ o organizaciji koja pomaže povratak, reintegraciju izbjeglica i raseljenih osoba, te se bavi finansijskim aspektima povratka, može da bude i kandidat sa završenim DIF-om.

I pored toga još nema jasnih naznaka kada bi mogao da bude raspisan konkurs za direktora ove organizacije.

Na pitanje zašto i nakon dvije godine nema konkursa za ovu poziciju, Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu, odgovara da je to iz objektivnih razloga.

"Mi smo od Fonda više puta tražili podatke i uslove za raspisivanje konkursa, ali su nam nakon svake naše urgencije odgovorili da se čeka novi pravilnik, koji stoji u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara", kaže Akšamija.

S druge strane, Švraka poručuje da je uradio svoj dio posla.

"Generalni sekretarijat Savjeta ministara taj pravilnik drži kod sebe. I ne samo taj, mislim da najmanje dvadesetak pravilnika u Generalnom sekretarijatu čeka na usvajanje. Ipak, mislim da će sve to ići vrlo brzo", tvrdi Švraka.

Na pitanje da prokomentira informaciju po kojoj je u starom pravilniku za njegovu poziciju predviđen Ekonomski fakultet, a po novom i DIF, odgovorio je s potpitanjem "ko vam je to rekao".

"Mislim da su to ipak diskretne stvari i da moram biti malo zatvoren. Najbolje da pozovete sekretara Zvonimira Kutlešu i pitate njega. On će vam znati najbolje reći", rekao je Švraka.

Iako smo pokušali u nekoliko navrata, Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH, nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije