BiH

Tači odbio poziv, ne dolazi u BiH

Tači odbio poziv, ne dolazi u BiH
Foto: N.N. | Tači odbio poziv, ne dolazi u BiH

SARAJEVO - Predsjednik Kosova Hašim Tači nije prihvatio poziv Predsjedništva BiH da naredne sedmice posjeti BiH povodom samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Tači je nakon dugo razmišljanja donio odluku da ne doputuje u BiH i tako ostao pri ranijem stavu da BiH prvo treba priznati nezavisnost Kosova, piše Klix.

Dodik izjavio je prošle sedmice u Banjaluci izjavio da Hašim Tači nije pozvan kao predsjednik samoproglašenog Kosova na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP).

"Tači nije pozvan kao predsjednik, nego kao Priština. Taj format su prihvatile zemlje koje nisu priznale Kosovo, a to su Srbija, Rumunija, Grčka i BiH. Ako će doći kao Priština i u fus noti, neka dođe i ukoliko mu to nije problem, zašto bi nama bio. Svi ostali su pozvani kao predsjednici država", rekao je tada Dodik novinarima.

Tači je nedavno u Tirani odbio susret i rukovanje s aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH dok prošlog mjeseca nije želio doći ni na godišnju konferenciju EBRD koja se održavala u Sarajevu. Kao razlog nedolaska naveo je činjenicu da BiH nije priznala Kosovo.

Što se tiče SEECP koji počinje 8. jula, planirano je da se sastanci ministara i predsjednika zemalja Jugoistočne Evrope održe na Jahorini i Sarajevu, tačnije u zgradi Predsjedništva BiH.

Prema dostupnim informacijama predsjednici država regiona biće dočekani na crvenom tepihu ispred zgrade Predsjedništva BiH, a gdje će biti postrojeni i pripadnici Oružanih snaga BiH nakon čega će prisustvovati zajedničkoj večeri.

U Sarajevo i na Jahorinu stižu predsjednik Turske Redžep Erdoan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Albanije Ilir Meta. U toku ove sedmice očekuju se potvrde dolazaka ostalih lidera zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Povezane vijesti:

Dodik: Tači nije pozvan kao predsjednik

Mediji: Tači ljut na albanskog kolegu zbog Dodika

Erdoan u ponedjeljak u Sarajevu i na Jahorini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije