BiH

Tadićeva pred komisijom: Mijenjati Zakon o OBA, potrebne promjene i u VSTS

Tadićeva pred komisijom: Mijenjati Zakon o OBA, potrebne promjene i u VSTS
Foto: Fena | Tadićeva pred komisijom: Mijenjati Zakon o OBA-i, i VSTS mora pretrpjeti promjene

SARAJEVO - Glavna tužiteljka Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić konačno je saslušana nakon nekoliko odgađanja pred istražnom komisijom državnog parlamenta.

Na početku svog obraćanja je kazala da smatra kako nije bila dužna doći na saslušanje pred komisiju, ali je ipak došla jer smatra da su svi dužni ispoštovati 14 prioriteta na evropskom putu.

"Ja nisam bila dužna doći na ovu komisiju, ali sam odlučila da dođem jer smo svi dužni ispoštovati 14 prioriteta na evropskom putu BiH, a koji obuhvataju i rad pravosuđa. Radim 34 godine u pravosuđu i u svom radu sam prošla sve načine izbora tužitelja i tri saziva Visokog tužilačkog vijeća. Sva pitanja vezana za pravosuđe se moraju sistemski rješavati", istakla je Tadić.

Što se tiče Tužilaštva BiH, Zakon o Tužilaštvu BiH podložan je promjenama i ima tu stvari koje se trebaju mijenjati.

"Dok imamo ove zakone, mi ćemo raditi na osnovu ovih zakona. Kad donesete nove, radit ćemo u skladu s njima. Praksa mora biti ujednačena kada je riječ o radu Tužilaštva i Suda BiH. Mora se formirati Apelacioni sud BiH koji imaju sve zemlje u regionu, a koji bi ispravljao greške u pravosudnim postupcima. Nas je mnogo, ja imam 57 tužitelja i svake godine smo uredno ocjenjivali svoje tužitelje i podnosili izvještaje VSTV-u. Ovdje moramo izmijeniti i uskladiti načine podnošenje izvještaja Tužilaštva i Suda BiH", naglasila je Tadić..

Poručila je da bi trebalo povesti računa o članu 7 Zakona o Sudu BiH.

"Tužilaštvo BiH ima dobre uslove za rad, ima izuzetno dobru saradnju sa svim međunarodnim predstavnicima. Saradnja između Tužilaštva i Suda BiH mora biti bolja. Finansijski kartoni svih nosilaca pravosudnih funkcija moraju se objelodaniti i to je osnovni princip koji mora biti jednak za sve. Moj finansijski karton je javno objavljen i ja to ne bih ostavljala na dobrovoljnost, već da se uredi zakonskim propisima. Mora se mijenjati Zakon o obavještajno sigurnosnoj agenciji jer u određenim slučajevima Tužilaštvo tu nema ulogu pri pokretanju postupka", navela je glavna državna tužiteljka BiH.

Kazala je da VSTS kao krovna institucija mora pretrpjeti određene izmjene, i oni su toga svjesni, ali da oni uvijek mogu očuvati samostalnost nosioca pravosudnih institucija.

"Tužilaštvo BiH nema nadležnosti nad ostalim tužilaštvima u BiH, ali s obzirom da dugo radim, imam izuzetno dobre odnose sa svim kolegama tužiteljima u BiH. Tužitelji provode istrage, zastupaju u prvom, drugom i trećem stepenu pravosudnih postupaka, do konačnih presuda i ja mislim da to dobra praksa. Svako u ovoj zemlji se mora osjećati sigurnim kada je riječ o radu pravosuđa", zaključila je Tadić prije nego su joj postavljena pitanja.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije