BiH

Tegeltija: Fijasko BiH, brutalan nasrtaj na postulate pravne države

Tegeltija: Fijasko BiH, brutalan nasrtaj na postulate pravne države
Foto: Arhiva/Ilustracija | Tegeltija: Fijasko BiH, brutalan nasrtaj na postulate pravne države

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTV/ BiH Milan Tegeltija izjavio da je nezakonito sistemsko i kontinuirano praćenje, snimanje i prisluškivanje vodećeg čovjeka pravosudnog sistema radi pravljenja nezakonitih kompilacija i montaža kao materijala kojim bi trebalo proizvesti personalne promjene u pravosudnom sistemu potpuni fijasko države i njenih institucija.

"Umjesto da se javnost bavi pitanjem narušavanja temelja institucionalne i lične sigurnosti, koju država obezbjeđuje svojim građanima, dolazi do potpuno apsurdnog i nezamislivog prihvatanja takvih duboko nezakonitih ponašanja, kojima se narušavaju osnovni postulati demokratije, slobode, ustavnosti i zakonitosti, te elementarnih sloboda i prava građana", rekao je Tegeltija za Srnu.

Prema njegovim riječima, vladavina prava je obična ispolitizovana licemjerna fraza koja ne znači ništa, a BiH je zemlja koja ne može da obezbijedi minimum institucionalne i lične bezbjednosti nijednom svom građaninu.

"Ako se u BiH smatra potpuno normalnim, dozvoljenim i nekažnjivim nezakonito i proizvoljno sistemsko i kontinuirano praćenje, snimanje, prisluškivanje predsjednika VSTS-a s ciljem pravljenja nezakonitih kompilacija i montaža, kao navodnih materijala kojim bi trebalo proizvesti personalne promjene u pravosudnom sistemu, onda to predstavlja potpuni fijasko države i njenih institucija", smatra Tegeltija.

On je istakao da je neprihvatljivo da je predsjednik VSTS-a, kao neko ko je na čelu pravosudnog sistema, izložen takvim nezakonitostima i nesputanoj sili obavještajnog i paraobavještajnog aparata.

"Onda svaki čovjek koji obavlja bilo koju funkciju na način koji se ne dopada ili nije u skladu sa željama određenog političko-obavještajnog aparata, i uopšte svaki građanin kojeg ta struktura definiše kao `problem`, može da očekuje nezakonite ucjene i pritiske, pri čemu neće imati mogućnost da se žali, jer je to isto što se desilo i prvom čovjeku pravosudnog sistema prihvaćeno kao normalno i dozvoljeno", dodao je Tegeltija.

On je naveo da se javnost bavi nezakonitim montažama kao rezultatima očito izvršenog teškog krivičnog djela i ugrožavanjem ustavnog uređenja BiH, umjesto da se bavi pitanjem koliko su građani sigurni i zaštićeni od nezakonitosti i proizvoljnosti tog političko-obavještajno-paraobavještajnog aparata.

"Javnost takve nezakonite montaže uzima kao gotove i zakonite činjenice što je potpuni apsurd i negacija elementarne vladavine prava i ustavnosti uopšte", upozorio je Tegeltija.

On je pozvao sve građane, medije, političke partije, sudije i tužioce, nezavisno da li njegov rad podržavaju ili ne, prvenstveno zbog samih sebe i budućnosti BiH, da postave sebi pitanje da li je to način na koji treba da funkcioniše BiH.

"Oni koji ne podržavaju moj rad, koji danas makijavelistički /`cilj opravdava sredstvo`/ podržavaju ovakav brutalan nezakonit nasrtaj na osnovne postulate pravne države, treba da se zapitaju koji će argument imati sutra kada se tako nešto bude dešavalo njima, a dešavaće se, jer ako sada prođe, dobiće puni legitimitet za budućnost", poručio je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije