BiH

Tegeltija: Neće biti razvoja dok o sudbini BiH odlučuje neko drugi

Tegeltija: Neće biti razvoja dok o sudbini BiH odlučuje neko drugi
Foto: Nedžad Uglješa / Arhiva | Tegeltija: Neće biti razvoja dok o sudbini BiH odlučuje neko drugi

DOBOJ - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je njegovo stanovište da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) trebalo da bude odavno zatvorena i da BiH nikada neće ostvariti sve svoje ciljeve i razvoj dok o njenoj sudbini odlučuje neko drugi.

 

"Ne znam da li (Kristijan) Šmit dolazi, kada dođe i počne - tada ću komentarisati. Ja imam svoj stav prema instituciji OHR-a, a nemam prema pojedincu", rekao je Tegeltija odgovarajući na pitanje novinara u Doboju kako komentariše to što je Šmit rekao da dolazi 1. avgusta i najavio izvršna ovlaštenja.

On je ukazao da neki u BiH očekuju da dogovor postiže neko drugi, a ne da sami narodi dogovaraju kako i kuda zemlja treba da ide dalje.

"Ko god da dođe za visokog predstavnika, ako dođe, nadam se da će biti bolje od onoga što je radio (Valentin Incko)", naglasio je Tegeltija.

Tegeltija je podsjetio da je Incko na kraju svog mandata davao neizbalansirane izjave, te se svrstavao na jednu stranu.

"Bio je faktor podjela, a nikako saradnje u BiH", ocijenio je Tegeltija.

Turkovićeva mogla da popravi poziciju Srba u resornom ministarstvu

Tegeltija je rekao da je ministar inostranih poslova Bisera Turković sasvim sigurno mogla da popravi poziciju Srba na rukovodećim funkcijama u ovom ministarstvu, ali i istakao da su tako lošim pozicijama kumovali neki drugi koji su prije toga vodili ovo ministarstvo.

On je novinarima rekao da nije baš Bisera Turković "najkrivlja" zbog položaja Srba u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara, gdje se nalazi više od godinu dana.

"Sasvim sigurno da je mogla da popravi poziciju rukovodećih kadrova u ovom ministarstvu, ali tako lošim pozicijama su kumovali neki drugi koji su prije toga vodili Ministarstvo inostranih poslova i nisu baš imali volje i strpljenja da pozicioniraju one ljude koji će iznositi objektivne stavove o BiH, a ne samo stavove jedne strane", rekao je Tegeltija.

On je istakao i da je "bilo mnogo bolje putovati po svijetu, a sada iz te neke duboke hladovine kritikovati" vlast.

Tegeltija ističe da se radi na tome da se pozicioniraju neki ljudi iz reda srpskog naroda kako bi rad ovog ministarstva bio objektivniji.

"Nažalost, kada imate neke ambasadore koji se ne bave spoljnom politikom, već politikom jedne stranke, onda će to uvijek biti teško", rekao je Tegeltija.

Predstavnici srpskog naroda se od ukupno 14 rukovodećih pozicija u Ministarstvu inostranih poslova Savjeta ministara nalaze na četiri, od kojih je dvoje u statusu vršilaca dužnosti, saznaje Srna u MIP-u.

Međutim, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković tvrdi da se u tom ministarstvu na čelnim pozicijama nalazi više od 37 odsto Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije